Můj kousek štěstí

Silná vůle a duše sportovce ho vrátily zpět do života

Stále populární Pavel Nový (67) se stal hercem navzdory všemu a všem a měl dostatek vůle, aby se vrátil i po těžké nemoci před kamery i na divadelní prkna. Na DAMU nebyl nikdy přijat a dlouho snil o tom, aby tam alespoň hodinu mohl vyučovat, aby se pomstil.

Nejen herec, ale také nadšený sportovec Pavel Nový (67) se narodil v Plzni. Své dětství prožil na Šumavě, kde často pozoroval vláčky, což ho inspirovalo natolik, že po dlouhou dobu se chtěl se stát mašinfírou či průvodčím.

V padesátých letech byl však jeho otec označen za politicky nespolehlivého a musel nastoupit do uranových dolů v Příbrami, kam se všichni přestěhovali. Po jedenáctiletce se Pavel Nový pokoušel třikrát dostat na DAMU, což se mu nepodařilo.

O několik desítek let později začal přemýšlet nad tím, jak to udělat, aby tam mohl učit. Chtěl si to jen vyzkoušet, ale to prý jako trest za to, že ho nevzali. Po absolvování vojenské služby pracoval v továrně jako soustružník, byl lesním i traťovým dělníkem, podbíjel trať, opravoval železniční mosty, byl vysokohorským, nosičem, řidičem u geologického průzkumu uranových dolů a číšníkem.

Pavel Nový doopravdy vyzkoušel devatero řemesel. Na divadlo v žádném případě však nezanevřel. Přišel čas, kdy se stal hercem navzdory všemu a všem. Jedním z prvních domovských divadel se mu stalo to v Příbrami a po Karlových Varech a opět Příbrami přišla vytoužená nabídka z Ypsilonky, kde se mu dostalo zasloužené pozornosti.

S tebou me bavi svet_Ústřední půjčovna filmů

Velkou popularitu mu přinesla filmová postava studiového zvukaře Pepy Bednáře v české komedii století S tebou mě baví svět. Ochromil ho vir přenášený komáry Přišel však i čas, kdy padl k zemi a navzdory všemu a všem, znovu vstal a vrátil se na divadelní prkna i před kamery.

Dnes Pavla Nového vídáme především v seriálu Ulice v roli profesora Kaliny, ale stačilo jen málo a mohlo se stát, že bychom ho už nevídali vůbec… Svůj život si nikdy nedokázal představit bez sportu, až do doby než přišla nečekaná nemoc, která radikálně vše změnila.

Bez velkého přehánění se herec znovu narodil a to ho naučilo nepospíchat. Rád říkává, že se drží pravidla Jana Amose Komenského, učitele národů, které zní: „Všeliké kvaltování toliko pro hovado vhodné jest.

“  Psal se rok 2007 a herec vycestoval do teplých krajin, avšak krátce po návratu zkolaboval. Bohužel se nejednalo o únavu ani kolaps z horka, ale prokazatelně byl nakažen exotickou západonilskou horečkou, která posléze napadla celý hercův nervový systém včetně mozku.

Pavel Nový zcela ochrnul, nemohl ani mluvit. První kroky zvládl až po dlouhých týdnech, a to jen s dopomocí a v chodítku. Nejednou vzpomínal: „Manželka a dcery mi zase v nemocnici chovaly v náručí nohy a za to jim také děkuji.

Lidské teplo je zázrak, holky mi moc pomohly. Polštáře byly příjemné, ale studené,“ několikrát se svěřil médiím. Intenzivně bojoval s následky prodělané nemoci v Rehabilitačním ústavu v Kladrubech. Začal zde opět jezdit na kole, nejdříve sice jen okolo ústavu, ale když se blížil konec pobytu, zvládl již celých deset kilometrů.

Už zase žije na plné obrátky Největší svůj aplaus v životě zažil po té, co ho kolega Martin Dejdar (51) přivezl na jeviště divadla Ypsilon na vozíku, kdy ještě nemohl chodit. Jen díky své fyzické zdatnosti a nezlomné vůli se uzdravil a vrátil se zpět ke své práci, avšak následky vážného onemocnění statečně musí překonávat i nadále.

Už zase svůj život naplňuje sportem, denně s přehledem uplave kilometr i více a jezdí na kole. Brusle znovu také obul a rovnou vstoupil na led při hokejové show týmu HC Olymp. Krušné byly začátky na běžkách.

Vzpomínal na nové začátky, kdy se vydal po bílé stopě v doprovodu své ženy, kdy častěji odpočíval, a když mu vypověděla noha, tak skončil na zemi. Dnes už je vše naštěstí jinak a Pavel Nový hlásí opět plné nasazení.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden