Můj kousek štěstí

Silvestr v Evropě

Podívejte se, jak slaví Silvestra ve světě! Kam si naplánovat cestu na ten příští?

Víte, která evropská města pořádají nejkrásnější oslavy Nového roku, plné nádherných ohňostrojů a bujarých veselic? Kam vyrazit na Silvestra příště a kde je krásně i po těchto oslavách?

Čeká vás Jezero lásky

Na lákavé silvestrovské oslavy zval Brusel, kde se kromě návštěvy vánočních trhů můžete podívat do katedrály sv. Michaela a katedrály sv. Guduly, které patří k nejkrásnějším památkám této metropole. Projděte se po náměstí Grande Place s měšťanskými domy ze 17. století, které je jedním z nejpůvabnějších náměstí v celé Evropě.

Starým městem dojdete až k nejznámější bruselské sošce Manneken Pis − Čurajícímu chlapečkovi. Nejvíce turistů směřuje do historického městečka Bruggy. Podobně jako Paříž a Benátky je toto město spojované se zamilovanými.

Nový rok tu můžete přivítat procházkou u Jezera lásky. Také Nizozemsko je pohádkové, barevné, voní kávou a exotikou. Silvestr v Amsterdamu, kterému se říká Benátky severu, vás nepochybně nadchne.

Jak slaví železná dáma?

Čas v Paříži můžete využít k procházce na třídě Champs-Élysées. Zdejší trhy, kromě stánků s pochutinami, svařeným vínem a vánočním zbožím, lemují i pouťové atrakce. Hlavní silvestrovské shromáždění se běžně odehrává právě na této vyhlášené ulici a také pod Eiffelovou věží.

Jedinečný je také silvestr ve čtvrti Montmartre. Z kopce s bazilikou Sacré Coeur je úžasný výhled na celou půlnoční Paříž, včetně Champs-Élysées a nasvícené Eiffelovy věže.

Pokud toužíte po komornějším prostředí, zato pohádkovém, zvolte zámek Versailles nedaleko. A jestli vás láká největší luxus, pak zamiřte do Monaka. Tady mají nejen velkolepé ohňostroje, ale můžete jít i do kasina rozhazovat své miliony.

Tři dny – a tři noci!

Velkolepý ohňostroj v Londýně propukne vždy o hodinu déle, než u nás. A to u oblíbeného Londýnského oka. Další rok vítají za majestátního zvuku zvonu zvaného Big Ben na věži Parlamentu.

Slavnou znělku zvonu doprovodí hudba na nábřeží řeky Temže. Pokud není šance se na přeplněná místa dostat, pak jsou v ulicích města velkoplošné obrazovky, kde je možné akci sledovat.

Skotský Edinburgh je vyhlášený tím, že tady probíhají oslavy tři dny. Začínají 30. prosince průvodem, ve kterém se scházejí tisíce lidí s lucernami a procházejí městem. O den později se slaví prakticky v každé ulici, probíhají venkovní koncerty a zpívá se tradiční skotská píseň Auld Lang Syne.

O půlnoci město rozzáří ohňostroj nad hradem. A Irsko? I Dublin slaví. Sice komorněji, zato svérázně. Tady poznáte zajímavé irské tradice.

Na ohňostrojích nešetří

Nejvíce navštěvovaným místem v Berlíně je Braniborská brána, zde chce oslavit silvestr každý rok jeden milion lidí. Probíhá tu dvoukilometrová silvestrovská party. Jestliže v metropoli pořádně mrzne, vycházka na zamrzlá jezera je tou největší silvestrovskou radostí.

Všichni, bez rozdílu věku, jezdí na bruslích, setkávají se u stánku se svařeným vínem a objevíte i takové experty, kteří na ledě na jezerech grilují. Velkolepé oslavy vás čekají i v Mnichově, kde na ohňostrojích rozhodně nešetří. Vyhlášená je zejména party na Theresienwiese a v Olympiaparku, kde je krásný výhled na město.

Také v Drážďanech můžete slavit na náměstí Theaterplatz, Opera je krásnou půlnoční kulisou oslav. Velký zážitek vás bude čekat také například v Kolíně nad Rýnem v okolí Kolínského dómu.

Zažeňte zlé duchy

Silvestr a ohňostroje k sobě neodmyslitelně patří. Ohňostrojem totiž zaháníme zlé duchy, aby s námi nepřelezli do nového roku. I když se na tuto tradici zapomnělo, v Itálii na ni stále věří.

Největším zážitkem je světelná show nad římským koloseem, která vás přenese do antického světa. K silvestru v Římě patří koncerty a divadelní představení. Silvestrovské koncerty se konají na ulici Via dei Fori Imperiali a na někdejším římském stadionu Circo Massimo. Vstupné je zdarma!

Romantici zamíří spíše do Benátek, aby se projeli v tento den na gondole a drželi se za ruce, až budou lítat petardy nad benátskou lagunou. Také perla renesance Florencie bude dobrou volbou, tam zamiřte na náměstí Piazzale Michelangelo, odkud je nádherný výhled na celé město.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden