Šípkový sirup

Nejen ovoce a zelenina, k typickým plodům podzimu patří i slaďoučké rudé šípky plné vitaminu C. Připravte si z nich na zimu výborný sirup pro podporu imunity.

Potřebujete:

✿ 1 kg šípků
✿ 1,5 l vody
✿ 1,5 kg cukru
✿ 1 pomeranč
✿ 1 citron
✿ 5 lžic medu

1. Šípky důkladně omyjte, pak je rozmixujte, stačí i nahrubo. Zalijte rozmixované šípky vodou a nechte v ledničce ales­poň 24 hodin louhovat.

2. Druhý den přelijte rozdrcené šípky s vodou do kastrolu a zahřejte. Nesmí se ale vařit, aby se nezničily všechny cenné látky z šípku. Poté směs přes hodně jemné sítko nebo přes pláténko přeceďte.

3. Do získané teplé tekutiny vmíchejte cukr, přidejte šťávu z pomeranče a citronu, med a vše důkladně promíchejte, až se cukr úplně rozpustí. Sirup nechte vychladnout a přelijte ho do nádoby (nebo více nádob) s víčkem. Skladujte v ledničce. Použít ho můžete třeba na slazení čaje či jako sirup do vody.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden