Šišky s rajskou omáčkou

Suroviny na 4 porce:

2 lžíce mléka

1 sklenka malých kaparů

500 g směsi mletého masa

¼ l vody

2 lžíce másla

1 plechovku drcených rajčat

mletý černý pepř

sůl

3 lžíce hladké mouky

1 lžička hořčice

1 vejce

1 střední cibule

1 žemle

Postup:

Žemle namočíme do studené vody. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Žloutek oddělíme od bílku. Namočenou žemli vymačkáme, smícháme s cibulí, bílkem, mletým masem, hořčicí, osolíme a opepříme. Z hmoty tvoříme klopsy, které v osolené vodě vaříme 5–10 minut. Klopsy vyndáme a udržujeme teplé.

Máslo rozpustíme, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Zalijeme trochou vody z klopsů. Vody postupně přilijeme asi ¼ litru. Přidáme plechovku rajčat. Žloutek rozkvedláme s mlékem a lehce vmícháme do omáčky, která v tuto chvíli nesmí vařit! Kapary slijeme a přidáme do hotové omáčky. Dosolíme, opepříme podle chuti. Labužnické klopsy na talíři přeléváme omáčkou s kapary a rajčaty a jako přílohu podáváme vařené brambory či kaši.

reklama
reklama