Můj čas na kafíčko

Skřípete v noci zuby?

Poškozený chrup, bolesti hlavy a probdělé noci ostatních členů rodiny. Skřípání zubů čili bruxismus trápí mnoho lidí a i jejich okolí. Důvodem skřípání zubů je většinou stres. Tělo se ani v noci nedokáže pořádně uvolnit.

V této chvíli pak vzniká v těle silné napětí, které je třeba odblokovat. Tento problém trápí většinou ženy, které jsou na stres daleko citlivější. Ale ne vždy hraje stres prim. Na vině je i špatné postavení čelisti nebo nesprávná spánková hygiena.

Co se děje?

Tento stav, kdy dochází k zatínání a zatěžování zubů a k jejich pohybům po sobě v době mimo žvýkání a přijímání potravy, je u většiny populace stejně častý jako chrápání. Příčinou mohou být: nesprávné zarovnání zubů, nepravidelný kontakt mezi horní a dolní čelistí, ale také zdravotní potíže (infekční onemocnění, alergie či onemocnění žláz s vnitřní sekrecí).

Pomoc existuje

Ve většině případů se v zubních ordinacích zhotoví umělohmotná mezizubní dlaha, která se nasazuje na zubní oblouk na noc, a mechanicky tak vaše zuby ochrání.

Další tipy:

·         vyvarujte se nápojů s kofeinem

·         nepijte alkohol

·         nedávej do úst nic, co není k jídlu (tužku, párátko)

·         nežvýkejte žvýkačky, nutí vás pevně svírat čelist

·         trénujte neskřípání – pokud si všimnete, že svíráte čelisti nebo skřípete zuby během dne, vložte jazyk mezi zuby – trénujete tím čelistní svaly, aby relaxovaly.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden