Moje sladké tajemství

Skrytý tuk je váš neviditelný zabiják

Ztučnění patří k nejčastějším jaterním onemocněním u nás, trpí jím každý třetí člověk. A mnoho z nich to vůbec netuší.

Když se přebytečný tuk hromadí uvnitř jaterních buněk, dochází postupně k jejich ztučnění, což znamená, že výkonnou jaterní tkáň postupně nahrazuje ta tuková, která je nám ale úplně k ničemu. Nástup tohoto problému přitom vůbec nemusíte postřehnout. Tuk se pomaloučku nepozorovaně ukládá, až játra náhle onemocní.

A zanedbání léčby vede ke vzniku dalších komplikací, například k cirhóze, infarktu, mozko-cévním příhodám i rakovině. Tento problém se přitom netýká jen obézních lidí, ohroženi jsou i diabetici, lidé s poruchami metabolismu, ale i štíhlí lidé s nedostatkem pohybu a nevhodnou stravou. A někdy dokonce už i děti.

Jaké jsou příznaky?

Především zpočátku hodně nenápadné, nic vás nebolí. Později je to například zvýšené množství tuku v oblasti břicha, neustálá únava, poruchy trávení nebo zvýšená hladina cholesterolu. Ztučněná játra naštěstí lze zregenerovat.

A čím dřív s tím začnete, tím lépe. Základem je změna životního stylu: pravidelný pohyb a nasazení diety s dostatkem vitaminů, biotinu, kyseliny listové, zinku či selenu.

Je čas na velkou změnu

Omezte co nejvíce pití alkoholu, nebo ho vynechte úplně. Snižte příjem sacharidů, tedy sladkostí a potravin z bílé mouky. Nezdravé živočišné tuky nahraďte zdravými – olivovým či dýňovým olejem, jezte tučné ryby, lněná, konopná nebo chia semínka a ořechy. Určitě se vyhněte smaženým pokrmům.

Místo toho si dopřejte bílé maso, řecký jogurt a sýry. A jezte hodně zeleniny a ovoce! Skvělé jsou čerstvé zeleninové šťávy, stačí vypít čtvrt litru třikrát týdně. Pomáhá i pití zeleného čaje a také ryze přírodní prostředky. Absolutní jedničkou v tomto směru je ostropestřec mariánský, který detoxikuje organismus.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden