Můj kousek štěstí

Skrývá se opravdu Jana Preissová před veřejností?

Krásná, křehká blondýnka Jana Preissová se provdala za svého spolužáka. Z obrazovek zmizela v čase své největší popularity. Ze zásady nemluví o svém soukromí. Jen občas se nechá přemluvit k menší filmové roli.
Velmi oblíbená česká herečka Jana Preissová vyrůstala s rodiči v Rokycanech v malém městečku nedaleko Plzně. Od dětství bylo patrné, že patří do uměleckého světa. Dobře vnímala hudbu, měla smysl pro rytmus, skvěle recitovala, hrála ochotnické divadlo a měla v sobě duši citlivého umělce. Talentovaná Jana neměla dlouho jasno, kam vlastně půjde po gymnáziu. Učarovala ji medicína, měla však také vztah k archeologii, ale zajímal ji i balet. Nakonec se rozhodla pro studium na DAMU. Krásná a křehká Jana se na studiích poznala se svým budoucím manželem Viktorem Preissem (68). Vzali se v roce 1969, ještě před dokončením akademie a jejich manželství se zdá být dodnes bez poskvrny. Mají spolu dva syny, Jana, který se věnuje počítačové grafice a Martina (43) je také známým hercem. Manželé nikdy zásadně nemluví o svém soukromí, a proto se čas od času vyrojí spekulace, které objevují „prý“ rodinná tajemství. Je však pravdou, že Jana Preissová nemá za sebou žádné skandály, nešla ambiciózně z role do role, ale to pravděpodobně proto, že je především matkou, manželkou a babičkou.

Herečka žije v ústraní

Je až zarážející, že vyhlášená kráska Jana Preissová, která patřila k největším československým sexsymbolům sedmdesátých a osmdesátých let, neměla velký zájem o filmové role. Do historie českého filmu, se nesmazatelně zapsala skvěle pojatou rolí provazochodkyně Anny v poetickém snímku Jiřího Menzela (77) Rozmarné léto, avšak její role maminky skvělého kluka, kterého si zahrál Tomáš Holý (†21) ve filmech Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny ji vystřelila na vrchol herecké popularity. Po těchto rolích se překvapivě stáhla do filmového ústraní a objevovala se jen v menších rolích. Nebyla vídána ani ve společnosti a ani po boku svého manžela Viktora Preisse. Na televizních obrazovkách se opět objevila až v roce 2005, a to na naléhání režiséra Karla Smyzcka (65). Roli v seriálu Dobrá čtvrť prý vzala jen kvůli tomu, že se jednalo o šedou myšku s komentářem: „Měla jsem pochybnosti, zda je na mě ještě někdo zvědavý,“ svěřila se tehdy herečka. Je držitelkou Českého Lva (1994), a to za nejlepší herečku ve vedlejší roli ve filmu Řád.

Rodina je pro ni nejvíce

Diváci dokonce mohou nabývat dojmu, že Jana Preissová se téměř skrývá před veřejností ve svém domku v Kunraticích. Herečka nebývá příliš často vídána ve společnosti, v divadle také často nehraje a na obrazovkách ji občas vídáme, ale v rolích z časů minulých. V médiích se objevují informace, že prý Jana Preissová neumí stárnout. Někteří kolegové si dokonce myslí, že stále krásná herečka trpí poruchou sebepřijímání, která zahrnuje strach z vlastního stárnutí. Nikdy nebyla nadmíru ambiciózní a nebezpečně ctižádostivá a v současnosti navzdory mnoha názorům možná svoji roli stárnoucí ženy přijímá s větším klidem, než se zdá. Zdá se dokonce, že odmítá bojovat se stárnutím, které nejvíce zachycuje její tvář a šedivějící vlas. Proslýchá se, že ji sužují starosti se syny i manželem, ale každá milující žena a matka se trápí kvůli svým blízkým a jejich bolestem, neboť ty jsou i jejími bolestmi. To, že nebývá příliš často viděna, může být spojeno i s tím, že prostě jen nemá tu potřebu, ale je obecně známo, že duše umělce je mnohem křehčí, než se na první pohled může zdát. Tajemstvím však není, že závažné potíže v určitém období měl jejich syn Martin. Velké zdravotní problémy provází i jejího manžela, který se letos chystá do důchodu. Její manželství se však zdá být velice pevným svazkem, až idylickým a jen díky tomu společně a statečně čelí řadě starostí a zdravotním problémům, které se postupně přidávají.

.
.

.
.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden