Škvarkové pagáče

Škvarkové placky nebo koláčky pocházejí z maďarské kuchyně, ale stejnou tradici mají i na moravském Slovácku, kde jim říkají pagáče.


Příprava: 115 min


Náročnost: x x


Cena: 65 Kč


Potřebujete:


500 g hladké mouky


2 lžičky cukru


200 ml mléka


30 g droždí


100 g sádla


250 g škvarků


2 žloutky


2 lžičky soli


mletý pepř


vejce na potření


1 Mléko ohřejte, sádlo rozpusťte. Do misky rozdrobte droždí, přidejte cukr, 2 lžíce mouky, zalijte asi 50 ml vlažného mléka a rozmíchejte vidličkou. Nechte asi 15 minut vzejít kvásek.


2 Do mísy nasypte mouku, sůl a trochu pepře. Uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj zbylé mléko a žloutky. Větší část škvarků nakrájejte najemno, zbytek nahrubo a přidejte do mísy. Pak vlijte zchladlé sádlo, kvásek a důkladně propracujte. Mísu zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte hodinu kynout. Během kynutí propracujte.


3 Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 1 cm. Pomocí skleničky vykrájejte kolečka a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 10 minut kynout a pak povrch přejeďte vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě při 190 ⁰C asi 20 minut dozlatova.

reklama

Komentáře

reklama