Můj čas na kafíčko

Sladká Hurghada - Egypt

Taková dovolená v Egyptě, to není úplně nedostupná záležitost. A čeká vás tu nejenom luxus a čisté moře, ale i zajímavé památky a možnosti trávení volného času.

Egypt a konkrétně Hurghada jsou velmi oblíbeným letoviskem českých turistů. I v současné době se tam teploty pohybují na hranici třicítky a to je samozřejmě pro dovolenou u moře ideální.

Každý si tu najde to své

Oblíbeným letoviskem je samotná Hurghada. Ta se dá rozdělit na tři části. Tou první je nové centrum Sakkala, které je rušné do hluboké noci. Je možné tu dobře nakoupit, dát si dobrý čaj a také je tu přístav Marina, který je ideální na malou procházku či posezení s výhledem na moře.

Hned vedle je navíc krásná mešita, která byla dostavěna teprve před pár lety. Pokud ale chcete zažít pravou arabskou atmosféru, vydejte se do starého centra Hurghady, nazvaného Dahar.

Ta pravá arabská atmosféra

Právě tam je možné vidět každodenní život Egypťanů, několik měšit, rušné ulice, ale na druhou stranu i méně turistů. Skvěle tu i nakoupíte v mnoha stáncích, kde je navíc možné smlouvat. Směrem na jih je pak v Hurghadě část El Mamsha, což je klidnější pěší zóna.

Je asi 20 km dlouhá a na konci se nachází nákupní středisko Senzo Mall s obchody, hypermarketem a multikinem. Zhruba 30 km od Hurghady se nachází letovisko El Gouna. Jsou tu golfová hřiště, bary, restaurace, ale také menší muzeum a akvárium.

Pokud máte rádi potápění či šnorchlování, pak se vypravte do Makadi Bay, kde si užijete podmořský svět skutečně bez limitů. Potápeči je hojně navštěvován záliv Sharm El Arab. V Makadi Bay najdete hlavně luxusnější hotelové resorty s rozlehlými zahradami a službami na vysoké úrovni.

Luxus všude kolem

Vůbec tím nejlepším a nejluxnějším střediskem nejenom v celé Hurghadě, ale i v celém Egyptě je Sahl Hasheesh. Jde o malou oblast, ale zato velmi klidnou, a je tak vhodná pro všechny, kteří hledají relaxační dovolenou. Odtud se potom dá vyrážet i na zajímavé výlety.

Působivá je třeba návštěva plážového ostrova El Mahmya, ke kterému se dostanete za tři čtvrtě hodiny lodí. Pokud máte rádi historii, pak je vzrušující objevovat jedno z nejstarších měst, El Qoseir. Cestujete-li s dětmi, tak oceníte rovněž Jungle Aquapark, který je od Hurghady vzdálený asi 20 kilometrů.

Milovníci podmořské říše by neměli vynechat ani Grand Aquarium Hurghada, kde se nachází obří mořské akvárium s podvodním tunelem a kde můžete na vlastní oči vidět třeba také krmení velkých žraloků.

Arabská kuchyně

Pokud si potrpíte na polévky, často tu koupíte čočkovou polévku s kmínem a citronem – šorbat adas nebo nahořklou polévku z bylin podobných špenátu – molochéjja. Typickým prvním chodem je tu ale také zelenina plněná kořeněnou rýží – mahší či vinné listy plněné rýží a masem – varak ajnab.

Hlavní jídla tu jsou jednoduše připravovaná, jedná se často o hovězí nebo skopové karbanátky – kofta či špízy – kebab. Podávají se tu ale také plněná holoubata – hamám mahší či skopový guláš s kmínem – kebab halla. Jako dezert doporučujeme klasickou baklavu, což je závin s ořechy, mandlemi a medem.

Dobrý je také cukrový koláč neboli basbúsa. Další sladkou variací je rovněž mahalabíja – mléčná rýže s rýžovým olejem, ořechy a pistáciemi. Po egyptském jídle si můžete vychutnat kávu – ahwa. Pije se tu velice sladká a přidává se do ní koření kardamom. Čaj tu dostanete většinou černý.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden