Sladké jidáše

Velikonoce jsou především oslavou přicházejícího jara, a tak si velikonoční jídelníček stále zachovává svou tradiční podobu. Skoro v každé domácnosti se peče beránek nebo mazanec.

Suroviny:


  • 1 kg polohrubé mouky

  • 100 g cukru krupice

  • 1 lžička soli

  • 2 žloutky + jeden na potření

  • 200 ml mléka

  • 120 g másla

  • med na přelití


Postup:

Do prosáté mouky s cukrem a se solí rozdrobíme droždí, přidáme žloutky, vlijeme mléko a máslo a vypracujeme těsto hustotou podobné mazancovému. Necháme vykynout. Těsto musí zvětšit svůj objem 1x.

Rozdělíme ho na 20 kousků a z nich vyválíme asi 20cm válečky. Tvoříme různé tvary – uzlíky, houstičky, preclíčky. Přemístíme je na plech s pečicím papírem, potřeme žloutkem promíchaným s trochou vody a pečeme při 180 °C asi 20 minut.

reklama

Komentáře