Můj kousek štěstí

Sladký život v solné lázni

Hrubozrnnou sůl můžete využít i k peelingu − vaše pokožka vám poděkuje.

Bez soli to nejde, jak zjistil král Já I. v podání Jana Wericha. Ale přehánět se to s ní nemá, to škodí cévám i srdci. Když už, zkuste to raději zvenku... Sůl se však dá využít i jinak než při vaření. Věděli to už naši předkové a na tom se dodnes nic nezměnilo.

Staronová procedura

Zábaly z klasické soli se používaly už dávno na mnoho zdravotních obtíží. Pomáhaly při různých bolestech i nemocech. Vyzkoušet je můžete doslova na vlastní kůži i dnes.

Není to nic složitého a potřebné ingredience najdete doma v kuchyni. Můžete použít klasickou kuchyňskou sůl, nebo si pořiďte sůl epsomskou neboli hořkou.

Chleba si s ní neosolíte, ale zato obsahuje minerály hořčíku a síranu, které se snadno vstřebávají přes kůži. Proto se dá použít jak do koupelí, tak na zábaly.

Solná masáž pomáhá rozpohybovat lymfatický systém.

Zabalte se

Solné zábaly jsou jednoduchou a účinnou metodou například k řešení bolesti svalů, nachlazení, léčí některá zranění, ale i stres, a pomáhají detoxikaci. Zábal připravíte snadno.

Do hrnce nalijte 1 l převařené nebo destilované vody a vsypte do ní 7–10 dl soli. Důkladně promíchejte, až se sůl zcela rozpustí. Pak do roztoku namočte gázu či měkký hadřík, jemně ho vyždímejte a přiložte na čistou osušenou pokožku na oblast, kterou chcete léčit.

Převažte ho třeba obvazem nebo šátkem a ponechte na místě 8–12 hodin. Poté zábal sejměte a místo opláchněte teplou vodou.

S čím vám pomůže

Při artritidě nebo dně přikládejte zábal na bolavé klouby denně po dobu 15 dnů. Při nachlazení, bolesti krku či začínajícím kašli dejte zábal na krk a čelo a nechte působit přes noc.

Dobré rady

• Pozor, solné zábaly nejsou vhodné pro lidi trpící migrénou a vysokým krevním tlakem.
• Solný zábal nikdy nepoužívejte na otevřené rány!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden