Můj kousek štěstí

Slaďte se s vnitřními hodinami

Naučte se naslouchat svému tělu a žít podle jeho potřeb, prospěje to vašemu zdraví i pohodě

Určitě jste si už všimli, že v některou denní dobu se cítíte lépe a plní energie, jindy jste zase jste unavenější a hůře se soustředíte. Tento jev přisoudila práci našich jednotlivých orgánů a popsala už dávno tradiční čínská medicína.

Trpíte nějakým neduhem? Zkuste změnit své denní návyky s ohledem na náš podrobný přehled.

Jak to funguje?

V průběhu dne má každý orgán v určitých dvou hodinách nejvyšší aktivitu, a naopak o 12 hodin dříve či později zase nejnižší. Je dobré je znát a podle toho se například stravovat, brát léky, odpočívat či sportovat.

Dosáhnete tak také mnohem lepšího souladu se svým tělem. A kdy je který orgán na vrcholu své činnosti?

23.00–01.00: Žlučník

V tuto dobu často vznikají žlučníkové záchvaty. Po půlnoci slinné žlázy neprodukují látku, která ničí bakterie a chrání zuby před vznikem zubního kazu – proto je také nutné si čistit ráno zuby.

01.00–03.00: Játra

V této fázi noci dochází k útlumu, ale játra během spánku zpracovávají odpady z celého dne. Nedoporučuje se pít alkohol, kávu, kouřit a konzumovat těžká nebo tučná jídla.

03.00–05.00: Plíce

Astmatici, lidé s onemocněním průdušek a také kuřáci mají v tuto dobu obvykle problémy se spánkem, aktivní plíce se právě snaží zbavit hlenů a škodlivin. Také nejvíce astmatických záchvatů přichází časně ráno.

V době, kdy je náš spánek hluboký, jsou některé tělesné orgány naopak aktivní.

05.00–07.00: Tlusté střevo

Využijte činnost tlustého střeva a navykněte si v tuto dobu na vyprazdňování. Pokud možno se také vyhněte stresu a spěchu a probouzejte se postupně.

9.00–1.00: Slinivka břišní a slezina

V tuto dobu si dejte ovoce, případně i něco sladkého, je nejvhodnější doba pro jeho trávení. Vyhněte se ale alkoholu.

11.00–13.00: Srdce

Kolem poledne není dobré srdce zatěžovat množstvím jídla, zvláště tučného. Také pozor na úrazy. Vyjděte si na procházku na čerstvý vzduch.

15.00–17.00: Močový měchýř

Cirkulace krve je nejrychlejší a z těla se velmi dobře vylučují toxické látky, podpořte to pár šálky bylinkového čaje, můžete si dát i vydatnější jídlo. Aktivita organismu dosahuje druhého výkonnostního vrcholu – ideální doba pro aerobní sporty, silový trénink i saunu.

17.00–19.00: Ledviny

Organismus potřebuje vyloučit vše, co mu škodí: tuky, sůl, cukr, kávu, alkohol. Také je dobré se zbavit stresu a hodně pít. Chuť k jídlu roste.

19.00–21.00: Osrdečník

V této době nejúčinněji působí antibiotika a je vhodný čas pro ošetřování poraněných míst.

21.00–23.00: Tzv. „tři ohřívače“

Tři ohřívače jsou imaginární orgán. Zahrnují zajištění proudění krve, energie a tělesných tekutin do svalů, kůže a do orgánů. Dále trávení, vstřebávání a vylučování potravy žaludkem, slezinou a střevy, ale i vylučování a regulaci tělesných tekutin ledvinami a močovým měchýřem.

V této době dochází k útlumu, mozek začíná vyrábět melatonin a chce se nám spát. Není dobré věnovat se přehnaným aktivitám, jíst a kouřit.

Dobré rady

• Zkuste se řídit těmito hodinami; I malá změna přinese velkou...

• Pamatujte hlavně, že od 4 do 12 je dobrá doba pro vylučování, od 12 do 20 přijímání a od 20 do 4 zpracovávání.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden