Slovenská fazolačka

Suroviny na 6 porcí:

300 g fazolí

5 brambor

8 kuliček pepře

2 bobkové listy

3 kuličky nového koření

2 klobásky (typu čabajka)

6 velkých žampionů

2 cibule

6 lžic sádla

2 lžíce hladké mouky

1 lžíce sladké papriky

½ l mléka

250 ml zakysané smetany (nebo šlehačky)

4 stroužky česneku

1 lžíce octa

1 lžíce cukru

1 lžička soli

Postup:

Fazole namočte přes noc do vody. Ráno vodu vyměňte, přidejte sůl, bokový list, pepř a nové koření a uvařte je do poloměkka. Přidejte brambory na kostičky. Vedle orestujte na polovině sádla plátky žampionů. Až jsou fazole s brambory měkké, vložte kolečka klobásy a žampiony. Přilijte smetanu rozkverlanou s mlékem. Zahustěte jíškou ze sádla, nasekané a zpěněné cibule, hladké mouku a sladké papriky. Polévku nechte přejít varem. Dochuťte česnekem, solí, cukrem a trochou octa. Extra tip: Místo klobásy je možné uvařit asi 300 g uzeného masa, nakrájet je na kostičky a i s vývarem přidat do polévky, kterou však musíte trochu zredukovat. Podávejte s pečivem nebo chlebem. Polévka je vydatná a nahradí večeři.

reklama
reklama

Komentáře