Můj kousek štěstí

Slovinsko je říše termálních pramenů

Dokonalý odpočinek, absolutní pohoda a nekonečné rozmazlování

Výjimečná země, ve které najdete vše. Koupání v moři, nedobytné hrady na skalách, romantické zámky na jezerních ostrovech, vrcholky hor a pod nimi nespočet lázní s horkými prameny.

Se svými 87 termálními prameny může Slovinsko konkurovat takovým termálním velmocím, jako jsou Maďarsko, Island a Japonsko. Cena ozdravných pobytů je zde velmi přijatelná a služby vynikající. Moderní lázně snesou i ty největší nároky.

Bazény jsou naplněné vodou až ze samotných hlubin země. Tryskají z hloubky 1500 metrů a dosahují teploty až 72 ˚C. Tato uhličitá voda je přírodní zázrak a unikát, protože ve světě je většina uhličitých pramenů studená.

Termální lázně ve Slovinsku léčí i zkrášlují. mají příznivý vliv na krevní oběh, posilují srdce, pohybové ústrojí a příznivě ovlivňují psychiku.  Největší a nejnavštěvovanější jsou lázně Čatež na soutoku řek Krky a Sávy.

Nejstarší prameny, které znali už Římané, najdete v lázeňském městečku Rogaška Slatina. Zde podle pověsti pil vodu kůň Pegas, aby získal sílu a vytrvalost. Léčit si zde můžete pohybové ústrojí a kožní choroby včetně lupénky. Městečko je malebné, plné historických domků, promenád a parků.

Lázně Terma 3000

Jsou ze všech nejnovější, prezentují se jako lázně třetího tisíciletí a skutečně se řadí ke světové špičce. Lázně a aquapark Terma 3000 najdete v Moravských Toplicích na severu Slovinska.

Prameny byly objeveny nedávno a hlavním lákadlem těchto lázní je černá uhličitá termální voda, která má fantastické účinky nejen na zdraví, ale také na krásu. Menší lázně s podobným osudem, totiž že byly náhodně objeveny, jsou v obci Lendava, která se nachází v nádherné panenské přírodě obklopené vinicemi.

Světové prvenství si drží také lázně Banovci. Nachází se zde první a jediný nudistický termální kemp na světě. Pokud navštívíte Slovinsko, nezapomeňte na jeho hlavní město Lublaň. Stojí zde jediný Napoleonův pomník mimo území Francie.

Poblíž něj si můžete odpočinout v parku Tivoli, kde si lze udělat piknik. V městské tržnici koupíte vše za velmi přijatelné ceny. Druhé největší město Slovinska je Maribor. Mezi oběma městy je podobná řevnivost jako mezi Brnem a Prahou.

Lublaň versus Maribor

V Mariboru je zajímavá stará vorařská čtvrť, kde je velké množství hospůdek, barů, kaváren a galerií, které stojí za návštěvu. Z dalších atrakcí si nenechte ujít Postojenskou jeskyni – největší jeskynní systém v Evropě.

Vyhledávanou turistickou zajímavostí nedaleko jeskyně je Předjeskynní hrad pod převisem. Při prvním pohledu na něj máte pocit, že jde o úchvatnou kulisu.

Zvon čaruje

Na ostrůvek v Bledském jezeře se dostanete jen po vodě. Doveze vás na něj plavidlo pletna, které se velmi podobá gondole. Navštivte zde kostel Nanebevzetí Panny Marie, je v něm kouzelný zvon, jenž má zázračnou moc a plní přání.

6denní zájezd autobusem do tříhvězdičkového hotelu s polopenzí pořídíte již od 6700 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden