Můj čas na kafíčko

Slovinsko: Nad mořem a pod Alpami

Toužíte po krásné a levné dovolené? Do Slovinska dojedete za pár hodin autem a uvidíte, co jste ještě neviděli. Vysoké horské štíty, lesy, jezera i krásné mořské pobřeží. A všechno blízko sebe! Je to takové malé Švýcarsko, kde všechno funguje a je o půlku levnější…

Hlavní město Lublaň je proti Praze třetinová a Prahu také připomíná, ale je menší, čistší a uklizenější. Pěkná promenáda kolem řeky Ljubljanice zase připomene Karlovy Vary a unikátní Trojmostí přes řeku od slavného architekta Josipa. V centru v ulici Štefanově je k vidění sedmdesátimetrový mrakodrap Nebotičnik z roku 1931.Na náměstí Pogačar stojí barokní katedrála svatého Mikuláše s nádhernými freskami a pískovcovými sochami. Vynechat nemůžete Ljublanski grad s krásným parkem, který se tyčí nad městem, zarytí chodci mohou vystoupat po hadovitých cestičkách, lenoši vyjet lanovkou. Odměnou je nádherný, daleký výhled na město a vynikající oběd na hradní terase restaurace Strelec.

Ljubljanski grad nad Ljubljanicí, pohled z prvního mrakodrapu Nebotičnik.

Jedeme do hor!

Jízda místními vlaky nabídne „panoramata“, zejména pokud vyrazíte na sever do Julských Alp, které jsou o dost vyšší než Krkonoše (nejvyšší hora Triglav má 2863 metrů). V podhůří se musíte zastavit u jezera Bled s proslulým kostelem sv. Martina na ostrůvku, kam můžete doplout na půjčené loďce. U Bledu leží proslulé lázně a nevycachtat se v místních termálních pramenech, to by byl hřích! Pak je načase vyrazit na tisíciletý Bledský hrad, a zejména do soutěsky Vintgar, 1,5 km dlouhé trasy mezi lesnatými skalami nad dravou horskou říčkou Radovnou. Nedaleko je jezero Bohinj, které mnozí označují za hezčí než Bled. Větší, opuštěnější, méně turistické, s vodou jako křišťál.

Postojná jeskyně nabízí úchvatné krasové scenérie!

Na jihu není jen moře

Jízda vlakem údolím Sávy má svůj půvab, na východě Slovinska najdete přírodní parky, vinice a termální prameny, však jedeme směrem k Maďarsku.Ale většina turistů míří spíš na jih, k moři. Obrovská škoda by byla minout jeskyni Postojnou, která je tak obrovská, že v ní návštěvníky vozí vláčky po několika trasách. Schválně, všimnete si bílých ještěrek, macarátů jeskynních? A konečně moře! Doporučit lze starobylé městečko Piran s benátským palácem z 15.století. Nesmějí sem auta, takže atmosféra středověkých uliček je dokonalá. Kdo má raději dnešek, ať zamíří do blízké moderní Portorože. Pěkné pláže s drobnými oblázky, dobré ubytování i kuchyni najdete tam i tam.

Taková ranní vyjížďka na jezero Bohinj ve vás zůstane hodně dlouho!

Typické slovinské menu

Předkrm: pršut, tradiční, dlouho v soli sušená šunka, obdoba italského prosciutta. Polévka: ričet, polévka z krup a zeleniny, kořeněná saturejkou, tymiánem, kmínem, bobkovým listem a sladkou paprikou. Hlavní jídlo: kraňská klobása, slavná a chráněná pochutina, kde je minimálně 68% vepřového a 12% hovězího masa, 20% slaniny, česnek a černý pepř, s přílohou žganci, což je kaše z pohankové, ovesné nebo pšeničné mouky. Vhodné je kaši posypat škvarky. Zákusek: prekmurská gibanica, řez z listového těsta, který v několika vrstvách obsahuje mák, rozinky, vlašské ořechy, jablka a tvaroh.

shutterstock_601693361

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden