Moje sladké tajemství

Sluncem zalité Středomoří

Destinace, kterou Češi milují. Nabízí nepřeberné množství krás, láká zejména na nádherné a rozmanité pláže, nedotčenou přírodu, středomořskou kuchyni a turistické památky. Která místa rozhodně stojí za návštěvu a učarují vám svou atmosférou?

Na první pohled vás okouzlí ostrov Pag v Jaderském moři. S délkou přes 60 km a velmi členitým pobřežím nabízí mnoho zátok, poloostrovů a útesů, menších i větších pláží a nádherných výhledů na moře.

Naleznete tady klid a pohodu v krásné přírodě, ovšem na své si zde přijdou i mladí lidé dychtiví po celonočních a celodenních party – leží zde světoznámá party pláž Zrće. Chorvatský Trogir přitahuje svým nádherným historickým centrem, to je zapsáno na seznamu UNESCO a stojí za návštěvu i díky své výhodné pozici, 25 km od Splitu.

Dubrovník je klenotem Jadranského pobřeží, leží na úplném konci Chorvatska. Nadchne vás malebné historické centrum s úzkými uličkami a hradbami, které Staré Město zcela uzavírají před moderním světem.

Rozmanitá místa Jadranu

Mimo centrum je zde spousta zeleně a členité pobřeží poskytuje prostor pro krásné malé pláže, které najdete ve městě, ve vesničkách za Dubrovníkem i na okolních ostrovech. Severodalmatský ostrov Dugi otok patří díky přírodní rozmanitosti k nejkrásnějším na Jadranu.

V místním přírodním parku Telašćica najdete stejnojmennou zátoku a v její blízkosti slané jezero Mir. Slanost je způsobena tím, že jezero je podzemními trhlinami propojeno s mořem a během bouří dochází také k přelévání mořské vody na jižní straně jezera.

Během léta dosahuje teplota vody v jezeře i 33 °C. Jezero je asi 900 metrů dlouhé a 300 metrů široké. Mljet je jeden z nejkrásnějších chorvatských ostrovů. Díky lesům a bohaté vegetaci je i nejzelenějším ostrovem Jadranu.

Potkáte zde borovicové a dubové lesy, ale i cedrové háje a mnoho jeskyní. Pro své geologické zvláštnosti, bohaté rostlinstvo a živočišstvo byla část ostrova prohlášena národním parkem.

Romantika v uličkách Chorvatska

Při zastávce v Rijece objevujte úzkými romantickými uličkami rozmanitost historického centra, navštivte muzea a galerie. Tady zažijete úžasné výhledy na moře a můžete se dále posunout na Istrii, ostrov Krk nebo do lázeňské Opatiji.

Univerzitní město Zadar poskytuje nespočet prostorných slunečných promenád a je příjemným výchozím bodem pro cesty po chorvatském pobřeží. Blízko jsou letoviska Biograd na Moru, Pakoštane a další.

Na Hvaru se ocitnete v objetí přírody

Kdo se na Hvar vypraví jednou, už se sem bude vracet navždy. Právě to říkají Chorvaté a mají pravdu. Obzvlášť zátoky na Hvaru nabízejí ubytování v nádherném prostředí, kde je jen pláž a pár domečků. A kolem tropická vegetace. Užijete si tak pocit, jako byste byli někde v daleké exotice, budete se cítit jako praví Robinsoni.

Ovšem pozor, i když jsou apartmány v přírodním duchu, nabízí veškerý komfort moderního ubytování. Moře kolem Hvaru je průzračné, plné života. Masku a šnorchl tady opravdu jen tak nesundáte a budete se kochat nejen přírodou nad vodou, ale i pod hladinou.

Tip!

Dovolená v Chorvatsku je nejlevnější způsob, jak se dostat k moři.Časově je nejkratší cesta vlastním autem, kterou lze, díky dálnicím, urazit i za cca 10 hodin.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden