Můj čas na kafíčko

Slunný ostrov tance - Mallorca

Nejznámější ostrůvek španělských Baleár je rájem nezávazné zábavy, těch, kdo rádi tančí a přes den vyspávají na lehátku pod slunečníkem. Ale Mallorca, to jsou i krásná kamenná městečka, divoká horská panoramata a stinné borovicové lesy...

Hlavní město Palma de Mallorca v zátoce na západním cípu ostrova je i strategickým centrem, odkud se vyráží do letovisek sto kilometrů širokého ostrova.

Už tady ve Staré čtvrti narazíte na úžasné historické památky – impozantní je gotická katedrála Panny Marie, zvaná Le Seu, postavená ve 13. století králem Jakubem Aragonským na břehu moře jako dík Bohu za vítězství nad Araby. Hned vedle je maurský palác Almudaina, s nádherným trůnním sálem.

Dále Bellver, kruhový hrad a pevnost v jednom nebo La Lonja, burza z 15. století, vyhlížející jako letohrádek. Za vidění stojí i Baleares Coliseu Bullring, „antický“ amfiteátr pro 12 000 lidí, který je z roku 1929 a po zákazu býčích zápasů se zde konají už jen koncerty, festivaly a tenisové zápasy.

Nejbližší pozoruhodností je Serra de Tramuntana, vznosné zelené pohoří zabírající sever ostrova. Ideální pro pohyb po jeho silničkách je skútr, z něhož se vám na kopečky, jejichž svahy jsou často terasovitě upraveny na úhledná políčka, odhalí ve vší podmanivosti.

Krásné vnitrozemí musíte vidět

Nesmíte minout úžasné středověké městečko Valldemossa, vklíněné nedaleko moře mezi skalnaté štíty, kde se zastavil čas a konají se tu katolická procesí. V místní pekárně si určitě dejte tradiční mandlový koláč nebo Coca de patata, bramborový bochánek.

Krásných vesnic je tu celá řada a vnitrozemí není tak vyprahlé jako pobřeží. Pohoří je ideální pro jednodenní výlety s noclehy v dobře zásobených horských chatách, kde k večeru jdou výborně k duhu místní pochutiny, zejména skvělé červené víno, sýry, lahůdkové uzeniny a sladké dezerty.

Všechny cesty stejně končí na pláži

V Capdepera na východě ostrova si můžete zahrát na masivní krápníky v kaverně Cuevas de Arta a ještě si pak prohlédnout arabský hrad nad městem. Na jižním pobřeží v Porto Cristo navštivte velkou mořskou jeskyni Cuevas del Drach, kam se zajíždí jen na lodičkách.

Plážové resorty začínají už v hlavním městě a pobřeží s bílým pískem obklopuje od východu přes jih až k západu celý ostrov. K nejproslulejším patří Platja de Muro v zátoce Badia d´Alcúdia na východním pobřeží, pláže v Calla Millor na jihovýchodě, liduprázdné pláže Es Trenc na jihu, nemluvě o Illetas Beach, ráji ležícím jen kousek od Palmy…

Co ještě nepřehlédnout

Vláček – ano, i na Mallorce je železnice, nebo spíš horská tramvaj. Vede z Palma de Mallorca do dvacet kilometrů vzdáleného Sólleru. Jízda mezi kopci skýtá krásný pohled. Deia – horská vesnička 5 km od Sólleru, malebná tak, že by mohla hrát ve zvláště sladké pohádce Zdeňka Trošky.

Oblíbená umělci, získá si i vás. Suvenýry – ostrov je proslulý šperky s perlami. Gurmán si domů poveze zdejší směsi koření, sýry, klobásy, bylinný a mandlový likér, a hlavně zdejší skvělé víno. Ateliér Miró – na ulici Saridakis ve východní části Palmy je muzeum, bývalý ateliér malíře Joana Miróa. Vypadá to zde, jako by mistr před chvílí odešel.

Teplota vzduchu: 30 °C, moře: 24 °C

Zájezd 8 dní all inclusive od 11 990 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden