Moje šťastná hvězda

Smetanové brambory se sýrem

Potřebujete uvařit snadný oběd do jedné hodiny? Vsaďte na netradičně zapečené brambory zjemněné poctivou smetanou.


Ingredience:


500 g brambor


100 ml smetany 30%


150 ml plnotučného mléka


1 lžíce másla


snítka rozmarýnu


dvě hrsti nastrouhaného ementálu


3 stroužky česneku


 sůl, pepř


Postup:


Brambory si nejprve omyjte a oloupejte. Pak je nakrájejte na tenké plátky. Rozmačkejte si česnek, buď ho prolisujte nebo najemno nasekejte nožem. Brambory v česneku jemně obalte a vyskládejte je do máslem vymazané zapékací mísy.


V tomto kroku si smíchejte tučnou smetanu pokojové teploty s vlažným mlékem. Skutečně se snažte použít mléko plnotučné. S polotučným nebo odtučněným mlékem nebudou gratinované brambory tak dobré.


Smetanu s mlékem dochuťte solí a pepřem, případně můžete přidat například i špetku mleté papriky nebo chilli papričky. Brambory smetanovou směsí zalijte.


Troubu si předehřejte na sto osmdesát stupňů. Než ale zapékací mísu do trouby umístíte, nastrouhejte si ementál a bohatě jím brambory posypejte. Místo ementálu můžete použít například také goudu, čedar anebo eidam.


Brambory pečeme zhruba padesát minut, někdy ovšem postačí pouze čtyřicet pět. Záleží na tom, jak výkonnou máte troubu. Deset minut předtím, než stanovená doba uplyne, jemně posypejte gratinované brambory čerstvým rozmarýnem.


Pokrm nádherně provoní a dodá mu zase o něco zajímavější chuť. Brambory podávejte ještě horké, dokud sýr na povrchu bublá.



Tip redakce


Už jste někdy jedli gratinované brambory s nakládanou paprikou? Určitě to vyzkoušejte. Papriku ve sladkokyselém nálevu v kombinaci se sýrem a smetanou nic nepřekoná.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden