Můj kousek štěstí

Smetanový dort s vanilkou a jahodami

Díky plátkům jahod budete mít dort během chvilky krásně nazdobený.

Suroviny na 12 porcí:

Na těsto: 130 g cukru krupice, 3 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 120 g másla, 200 ml zakysané smetany, 280 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva

Na krém: 2 vaječné žloutky, 80 g cukru moučka, 40 g solamylu, 300 ml smetany na šlehání, 5 plátků želatiny, 1 kg jahod, 2 lžičky jahodové marmelády

Postup:


  1. V míse rozšleháme vejce s cukrem. Nakonec přidáme vanilkový extrakt.

  2. V kastrůlku rozehřejeme máslo. Pak přidáme zakysanou smetanu, rychle promícháme a odstavíme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli.

  3. Do vaječné směsi za stálého šlehání přidáváme střídavě smetanu s máslem a mouku.

  4. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme asi 40 min při 170 °C. Korpus po vychladnutí vyndáme z formy.

  5. Žloutky s cukrem vyšleháme do hladka. Přidáme solamyl a opět prošleháme. Nakonec přilijeme smetanu. Směs za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí a pak ještě asi 2 min. povaříme.

  6. Uvařený pudink přendáme do misky a zakryjeme fólií tak, aby se dotýkala i povrchu. Jinak se vytvoří škraloup. Necháme při pokojové teplotě vychladnout.

  7. Na sestavení moučníku použijeme okruží dortové formy, které vymastíme máslem a po celém obvodu na něj přilepíme pečicí papír. Položíme ho na servírovací tác a vložíme do něj upečený korpus. Ten natřeme nahoře a po stranách jahodovou marmeládou.

  8. Omyté jahody přepůlíme. Pak je stavíme kolem korpusu jednu vedle druhé řezem k papíru. Pudink vyšleháme do hladkého krému a přidáme do něj dotuha ušlehanou smetanu.

  9. Želatinu namočíme do vody a necháme nabobtnat. Pak ji trochu promačkáme a zahříváme v kastrůlku, dokud se nerozpustí. Do rozpuštěné želatiny dáme asi lžíci krému a promícháme. Potom směs přidáme do zbytku krému a prošleháme, dokud se krém a želatina nespojí.

  10. Krém nalijeme na korpus, nahoře ho uhladíme a dáme na 8 hod do lednice.

  11. Z vychlazeného dortu pak opatrně sundáme okruží a sloupneme papír. Zbylé jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na tenké plátky, kterými ozdobíme horní část dortu..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden