Můj kousek štěstí

Smrkání a kašel v létě? Pozdrav pánbůh!

Kam s kapesníkem v letních šatech? Lepší je ho nepotřebovat!

I v létě můžete dostat rýmu nebo kašel. Letní rýma může mít dokonce horší průběh než ta zimní, protože ležet v létě v klidu dokáže málokdo.

Rýma se šíří kapénkami, proto je léto k jejímu přenosu ideální. Snadno se nakazíte třeba v letadle, hotelu, při přechodech z vedra do klimatizovaných místností, nebo když to přeženete s pobytem na slunci, které oslabí vaši imunitu.

Co na ně platí?

Většina letních infekcí se dá zvládnout vlastními silami. Ideální je přibrzdit a dopřát si alespoň jeden den klidu na lůžku. Imunitní systém potřebuje mít dostatek klidu na vypořádání se s virovou infekcí.

Vitamin C si dopřejte hlavně v čerstvé podobě.

Při tom se snažte hodně pít a zvýšit příjem vitaminu C. Nápoje nemusíte pít horké, stačí vlažné nebo o pokojové teplotě, ne však studené či ledové. I v létě je dobré mít po ruce nějaký sprej nebo kapky proti rýmě a kašli.

Odpusťte si koupání a vyhýbejte se průvanu. Pokud ale smrkání změní barvu na žlutozelenou a přidá se teplota a dráždivý kašel, který neustupuje, je dobré jít k lékaři.

Pozor na uši

Zůstat den či dva v klidu a nenamáhat se je důležité. V létě totiž může vlivem změny teplot přerůst obyčejné nachlazení v závažnější problém, například v zánět hltanu, hrtanu, případně i dutin nebo středního ucha.

I angína hrozí...

Běžný virový zánět hltanu se škrábáním v krku a zvýšenými teplotami se často při samoléčbě sám upraví během několika dní. Někdy ale na sliznici poškozenou virovou infekcí nasedne další, tentokrát bakteriální zánět, ze kterého se vyvine typická angína.

Tu provázejí vysoké teploty. Bolesti v krku se postupně zhoršují, organismus je vyčerpaný a zchvácený. Pak je již třeba vyhledat lékařské ošetření a často i nasadit antibiotika.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden