Můj kousek štěstí

Smrt v rodině ji málem stála život!

Herečka Dana Syslová (70) Nikdy nepoznala svého otce. V náručí ji zemřel její milovaný manžel, s jehož smrtí se nedokázal vyrovnat jejich syn, který spáchal sebevraždu.

Oblíbená herečka Dana Syslová (70) je žena, která si zaslouží obdiv za to, jak se statečně pere se svým nepříznivým osudem, jak odolává všem životním tragédiím. Po boku jí věrně stojí fenka Máňa, se kterou je často k vidění v parku, ale i v seriálu Ulice.

Ještě dříve než se narodila, se její osud stal pozoruhodným. Rodiče se seznámili v Německu v době totálního nasazení za druhé světové války. Maminka přijela z Čech a otec byl francouzský válečný zajatec.

Po válce se každý vrátil do své vlasti a už se nikdy neviděli. Nikdy se s ním nesetkala ani samotná herečka. Dětství strávila na venkově u prarodičů. Maminka byla knihovnice a vedla i dcerku ke čtení. Dana Syslová v době dospívání zcela propadla divadlu.

Vystudovala herectví na DAMU a ještě za studií se začala objevovat v menších rolích na televizních obrazovkách a nastoupila také do angažmá v Městských divadlech pražských, kde strávila celých třicet let.

Med_Dana Syslova_Vlastimil Hašek_CT_Přiba Mrázková

Od roku 1994 je Dana Syslová bez stálého divadelního angažmá, ale hostuje na několika scénách i mimo Prahu. Spolupracuje s Divadelní zájezdovou společností Háta. Prosadila se také v rozhlase a v dabingu.

Namluvila například Meryl Streep (66) a Helen Mirren (73) V roce 2006 získala dabingovou Cenu Františka Filipovského (†86). V současné době je jednou z důležitých postav v nekonečném seriálu Ulice, kde ztvárňuje bývalou sestřičku Amálii Seidlovou, provdanou za Vlastimila Peška, jehož se skvěle zhostil Rudolf Hrušínský (69).

Život není peříčko O tom, že život není peříčko, ale pořádně těžká kára, kterou musí táhnout, se Dana Syslová přesvědčila několikrát. Psal se rok 1992 a její manžel, herec Vlastimil Hašek (†64), kterého diváci dobře znali jako dobrosrdečného nadporučíka Rudu Pekaře ze seriálu Malý pitaval z velkého města, podlehl infarktu.

Léčil se srdcem v nemocnici a dostal na víkend tak zvanou „propustku“ z nemocnice, bohužel ho nečekaně doma zastihl těžký infarkt myokardu. Zemřel své milované manželce v náručí. Smutek a žal ze ztráty manžela nestačil ještě ani přebolet a přišla další rána osudu.

Syn Jiří (†25) se nedokázal vyrovnat se smrtí otce. Rána byla tak hluboká, že možná souhrou více událostí, možná jen v náhlém hnutí mysli se rozhodl ukončit svůj mladý život. Otočí-li se člověk zpět, nedokáže ani pochopit, jak dokázala ještě tentýž den odehrát představení.

Muselo být nabité niterností a mimořádností, kterou herečka nutně do své role vložila. Uvědomování si toho, co se vlastně stalo, přišlo až po té. Dlouho si pak vyčítala synovu smrt, ale až když pochopila, že neměla šanci ovlivnit jeho rozhodnutí, pochopila i to, že opravdu nemohla nic změnit.

Stres a trauma si vybraly svoji daň Trauma, které si prožila, vedlo k depresím a stavu, který se blížil psychickému vyčerpání. Dospělo to tak daleko, že nedokázala ani vstát z postele či si umýt hrníček.

Nez se zvedne opona_Dana Syslova_Vlastimil Hašek_CT

To je stav, který často dává prostor vážným nemocem. Nebylo tomu jinak ani v případě Dany Syslové a nebylo nic platné, že byla celý život zdravá, jak sama říkávala: „Žádné chřipky ani horečky, prostě taková holka krev a mlíko.

“ Přesto si nečekaně vyslechla z úst gynekologa při preventivní prohlídce, že má tušení neblahé diagnózy. V nemocnici bohužel potvrdili, že se opravdu jedná o zhoubný nádor. Okamžitě musela na operaci, po které následovala série chemoterapií s veškerými svými neblahými vedlejšími účinky.

Když před dvěma lety uklouzla v parku při venčení svého pejska Máni a natřikrát si zlomila ruku, brala úraz s velkým nadhledem. Tehdy vyslovila v jednom z rozhovorů větu, ze které zamrazí: „V životě mě potkalo tolik ošklivých věcí, že se mi už snad nic horšího stát nemůže…“

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden