Můj čas na kafíčko

Sníte o bujné hřívě? Zbavte se několika špatných návyků!

Vlasy jsou pomyslnou korunou ženské krásy. Tuto odvěkou pravdu sice kdesi v hloubi mysli máme, ale často na ni v každodenním shonu zapomínáme.

V  podstatě všechny si pohráváme se svými vlasy. Sem tam si odhrneme prameny z obličeje, obtáčíme je kolem prstů nebo si kolikrát trháme roztřepené konečky.

Že by kroucení vlasům škodilo?

Čím delší jsou vlasy, tím víc zřejmě převládá zvyk si s nimi všelijak pohrávat. Možná to některou z nás zklidní, nicméně faktem je, že fyzická manipulace s vlasy je více znečišťuje i mastí a ve výsledku vytváří matnější vzhled.

Pevně stažený culík zatěžuje vlasové folikuly.

Nemluvě o tom, že neustálé hraní si s prameny také způsobuje opotřebení vlasů a lámání jejich křehkých konečků. V některých případech může tento (zlo)zvyk vést ke stavu zvanému trichotillomanie. To je stav, kdy postupně přecházíte do fáze vytrhávání.

Co dělat, aby se tomuto zlu zabránilo? Vezměte si do ruky něco jiného. Mít po ruce malý a třeba příjemně organicky tvarovaný přívěsek na klíčích pomáhá neposedným rukám zůstat zaneprázdněné. Tak jako třeba kuřák zjistí, že na zaměstnání rukou nepotřebuje cigarety, ale vystačí jen se zápalkami.

Může neustálé nošení culíku poškodit vlasy?

Nošení vlasů v pevném culíku může způsobit lokální alopecii. Opakované tahání vlasových folikulů způsobí, že vám na těchto místech vlasy vypadávají a již víc nenarůstají.

Pokud vás bolí pokožka hlavy nebo máte bolesti hlavy, okamžitě si culík sundejte. I u volnějších účesů nezapomeňte používat měkké látkové gumičky. Kovové se vždy zaříznou do vlasů a právě v místě kontaktu způsobí jejich zlomení.

Co počít s bílými vlasy? Vytrhávat, nebo ne?

Staré babské povídačky typu „Vytrhneš-li jeden šedivý vlas, vyroste místo něj deset dalších“ nejsou pravdivé. Jednou je to ještě v pořádku a akceptovatelné. Opakované vytrhávání těchto chloupků však oblast folikulů velmi poškozuje.

Na roztřepené konečky platí jen zastřižení nůžkami.

Vytrháváním vlasů je předčasně uvolňujete, což poškozuje kožní tkáň, v níž se folikuly nacházejí. I když je to někdy složité, je mnohem lepší opatrně vstoupit dovnitř vlasového porostu a vystřihnout jeden pramen.

A obdobné je to s roztřepenými konečky. Vytrhávání vás sice zklidní tím, že svoji hřívu uvedete do jakéhosi optického souladu, ale v dlouhodobém horizontu způsobuje jenom další lámání vlasů. Jediným řešením je tedy zastřižení.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden