Moje chvilka pohody

Sny upozorňovaly na nebezpečí

Před časem mě hodně trápily noční můry. Několik nocí se opakovaly děsivé sny o tom, jak můj muž umírá. Snažila jsem se ho varovat, ale on na moje rady nedal.

Vaška, svého nynějšího manžela, jsem poznala na střední škole. Už tenkrát nepochopitelným způsobem přitahoval nehody. Nikdy nebyl nemocný, měl tuhý kořínek, ale každou chvilku se o něco praštil nebo se zranil na fotbalovém tréninku.

Karamboly všeho druhu ho vyhledávaly často. I přes své nespočetné zkušenosti byl však Vašek nepoučitelný.

Nepřikládal jim význam

Před dvěma lety jsem začala mít podivné sny. Často se opakovaly a nebyly vůbec příjemné. Zdálo se mi o různých nehodách a neštěstí, dokonce i smrti, které manžela potkávají. Čím delší dobu jsem sny měla, tím více mě znepokojovaly.

Asi po týdnu jsem své obavy svěřila manželovi. Ten nad nimi ale jen mávl rukou. „Mílo, přece bys tomu nevěřila, vždyť jsou to jen hloupé sny. Zmatené výjevy, které nemají vážnější význam,“ řekl a dál se o tom odmítal bavit.

Manžel nikdy nevěřil na sílu snů. Přikláněl se k názoru, že sny jsou pouze jakousi defragmentací mozku, jako je tomu například u počítače. Tvrdil, že během noci mozek uklízí, že důležité věci si ukládá do paměti a ty nepodstatné „maže“.

Já jsem ale vždycky věřila tomu, že sny mají určitý význam a že nesou jakési poselství. V případě snů o manželových nehodách a smrti jsem byla přesvědčená o tom, že se jedná o sny věštecké. Už kdysi dávno jsem s nimi zkušenost.

Pátrala jsem ve snáři

Jeden takový mě varoval před cestou, která skončila velkým kotrmelcem mého auta do pole. Této mojí nehodě předcházel sen o tom, jak jsem šla přes jakýsi most, který se náhle prolomil pod mýma nohama a já spadla do temného, hlubokého jezera.

Probudila jsem se s bušícím se srdcem celá zpocená. Okamžitě jsem tenkrát šla po starý snář po babičce, abych zjistila, co sen znamenal. Dočetla jsem se, že temná voda znamená velké až smrtelné nebezpečí.

Navíc jsem od babičky, která sny a jejich význam dlouhá léta studovala, věděla, že sny, které se zdají v noci ze čtvrtka na pátek se plní. Pátek je totiž podle pověr považovaný za nešťastný den a právě proto bychom měli být opatrní a ve střehu především tehdy, když se jedná o zlé sny.

Pro mě tehdy můj varovný sen znamenal, že jsem s autem skončila v rozbahněném poli. Naštěstí jsem to odnesla jen několika modřinami, ale to jen díky tomu, že jsem na sebe dávala větší pozor.

Smutný konec

Sny o manželových nehodách byly podobné. Předtím, než měl úraz v práci, se mi zdálo, že ho chová jeho matka, moje tchyně, a zpívá mu. Dva dny nato na něj spadlo v práci lešení. Jen co se dal do pořádku, zdál se mi další znepokojivý sen o tom, jak manžel řídí nákladní auto.

Cestou se porouchaly brzy a manžel skončil v jezeře. Manžel se vynořil nad hladinu a snažil se doplavat ke břehu. Ten se však stále vzdaloval. Manželovi nakonec došly síly a utopil se. Několik týdnů poté jel manžel s kamarády do hor slézat skály. Z výpravy už se nevrátil…

Miluše R. (53), Kolín

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden