Moje šťastná hvězda

Sotva dokázala ustát krizi v manželství

Plůsobí jako andílek, ale zdání mnohdy klame

Léta žije ELIŠKA BALZEROVÁ (67) v manželství, které vypadá na první pohled jako neohrozitelné. Bez chyby ale není. Jak sama přiznává, ke svým milovaným se nechová vždy ideálně. Někdy za to může role, kterou zkouší.

Nestárnoucí Elza, jak všichni herečce odmalička říkají, se vdávala před 42 lety. Svého muže JANA BALZERA (76) ale zná o pár let déle a tvrdí o sobě, že to s ní někdy nemá vůbec lehké. „Jsem Valach a tvrdá palice. On můj muž mi mnohdy nechce ustoupit, protože je chlap,“ poodkrývá své soukromí herečka. Naposledy musel mít manžel téměř svatozář, když točila svou poslední roli ve filmu Teorie tygra, kde hraje ženu, která svého manžela láskou doslova dusí a díky emancipaci má nad ním převahu. A Balzerová, jež připouští, že postavy, které hraje, ovlivňují i její vlastní chování, si podle všeho při tréninku na roli zřejmě znovu zkoušela filmové chování i doma.

Když potřebovala peníze na záchranu Fidlovačky, tvrdilo se, že jí finančně značně pomohl i její choť.

Je protivná?

Alespoň si to mysleli členové natáčecího štábu. „Byla tak přesvědčivá, že si to asi musela trénovat doma. Její manžel si musel nějaký čas zoufat,“ prozradil zdroj. A to sama připouští i Balzerová.
„Vzpomínám si, že když jsem zkoušela Královnu Alžbětu, nějaká dominantní vlna mě zaplavila. Taková malá tsunami. Najednou jsem si uvědomila, že vládnu i rodině,“ svěřila se už před časem herečka. To, že umí být Balzerová pěkně protivná, potvrzují i členové divadelního souboru.
„Byla jsem svědkem toho, jak umí být – nikoli přísná, vážná, ale arogantní a panovačná,“ měla prozradit její kolegyně z Fidlovačky. Jestli si to špatně vyložila, nebo Balzerová nebyla zrovna v náladě, soudit nemůžeme, nám vždy připadala milá, ovšem je pravda, že zejména v období, kdy na ni spadlo šéfování Fidlovačky, bylo tak trochu o nervy. A i to mohlo zahýbat s jejím soukromím.

Bylo toho na ni moc

Největší krizi v manželství mohlo způsobit divadlo Fidlovačka. Když po 20 letech angažmá ve vinohradském divadle vymyslela Balzerová se svým kolegou TOMÁŠEM TÖPFEREM (66) nový projekt a rozhodli se jej realizovat, šli do toho po hlavě. "Naší velkou výhodou je, že se dobře a od mládí známe a víme, že se na sebe můžeme spolehnout,“ tvrdila tehdy herečka. Těm dvěma se skutečně podařilo sehnat peníze, zrekonstruovat celý objekt a po čtvrtstoletí slavnostně znovu otevřít divadlo v původních prostorech. Zachránili ho tak a všichni je měli rádi. V té době sice Eliška mnoho času doma netrávila, ale pracovní úspěchy se bezesporu do vztahu pozitivně promítly. Zlom nastal v roce 2012, když Töpfer odešel dělat ředitele do vinohradského divadla a Balzerová zůstala na Fidlovačku sama. Eliška v divadlo věřila a doufala, že i nadále si udrží svou popularitu. Především vkládala naděje do souboru, o kterém tvrdila, že je jedním z nejlepších a nejstabilnějších v Praze. Jenže po roce nastaly první problémy. Někteří sponzoři odešli za Tomášem a Balzerové se nedostávaly peníze. Nakonec nezískala ani potřebný grant a pohrozila, že divadlo zavře. V té době si na její náladové chování stěžoval kdekdo, i když mnozí z nich tvrdili, že odchodem Töpfera to není. „Ona taková byla vždy. Tedy alespoň, jak jsem ji poznala,“ komentovala Balzerové chování herečka, která ji zná řadu let. V té době to muselo i zajiskřit v jejím vztahu s manželem Janem Balzerem. „Zklamání si v soukromí kompenzuje popudlivostí, ztrácí prostě nervy, “ tvrdili její kolegové.

Tomáš Topfer. Díky nim mohlo být Divadlo Na Fidlovačce 28. října 1998 znovu slavnostně otevřeno.

Zasáhla rodina?

Balzerová se netají tím, že bydlí celá rodina v jednom domě a denně se vídají. „Každou neděli vařím pro všechny oběd. Sejdeme se, řekneme si, co nás v tom týdnu potkalo, co plánujeme, zasmějeme se spolu. S dětmi máme moc hezký vztah,“ svěřila se před léty. Dost možná právě její dvě děti – syn JAN a dcera ADÉLA sehrály podstatnou roli v době, kdy manželství procházelo údajnou krizí. A dost možná si uvědomila i Eliška, pro kterou byly a jsou děti a rodina vždy na prvním místě, že pokud by o ně přišla, zůstala by sama. „Jsem šťastná, že je mám. Jsem typický mateřský, až takový ten kvočnovský typ, který se o ně pořád stará, dodnes,“ nechala se slyšet herečka. Pomohlo i natáčení? V době oné údajné krize spadla Elišce do klína role emancipované ženy Olgy v Teorii tygra. A ona sama přiznala, že si i díky tomu některé věci uvědomila. „Naši filmoví manželé museli být přece kdysi šťastní. Mají bezvadné děti, všechno funguje, ale najednou přijde okamžik, kdy to začne skřípat. A tak to někdy bývá i ve skutečnosti,“ řekla s tím, že občas se ve scénáři poznávala a vyčítala si: „Doprčic, vždyť tohle děláš taky.“ Navíc herečka si určitě uvědomila i to, že ve svém muži vždy měla a má oporu a může se na něho spolehnout. Snad i díky tomu se Balzerovým podařilo manželskou krizi ustát.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden