Moje sladké tajemství

Spaghetti carbonara

Klasiku italské kuchyně zná každý, málokdo ji ale umí připravit. S naším návodem vám to půjde jako po másle!

Suroviny:

 100 g pancetty

 100 g parmazánu

 4 vejce

 500 g těstovin

 1 lžíce olivového oleje

 sůl

 pepř

Krok za krokem:

1. Pancettu nakrájejte na drobné kostičky nebo jemné proužky. Pokud nemáte po ruce pancettu, můžete použít také kvalitní anglickou slaninu, ale počítejte s tím, že to trochu změní výslednou chuť pokrmu.

2. V hluboké pánvi nechte rozehřát olej. Na něj nasypte nakrájenou pancettu a nechte pár minut opékat, až bude dokřupava vypečená.

3. Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny. Když se začne vařit, osolte ji a přidejte balení těstovin. Na tento recept jsou nejlepší špagety či jim podobné linguine.

4. Zatímco se těstoviny vaří, připravte si omáčku. Na ni smíchejte v míse vejce, strouhaný sýr, špetku soli a čerstvě mletý pepř. Výsledkem bude středně hustá kašička, tu si prozatím dejte stranou.

5. Když jsou těstoviny tzv. al dente, tedy na skus, odeberte naběračku vodu, ve které se vařily, a dejte ji stranou. Těstoviny slijte a dejte do pánve k opražené pancettě. Zamíchejte a přidejte vodu z těstovin, kterou jste si dala stranou.

6. Vypněte plotnu a pánev odstavte. Do těstovin nalijte připravenou omáčku a vše dobře promíchejte. Na talíři ještě posypejte strouhaným sýrem a čerstvě mletým pepřem. Buon appetito!

Tip!

Bez přidání vody z těstovin nedocílíte požadované krémové konzistence. Škrob je přirozené zahušťovadlo.

Domácí těstoviny

Neexistuje snad nic, co by předčilo doma připravené těstoviny. Nemusíte v tom hledat žádnou vědu: je to jen mouka, vejce a trocha soli. Zvládne je připravit opravdu každý!

Suroviny:

 500 g hladké mouky

 5 vajec

 lžička soli

Postup:

✔ Na pracovní desku vysypte mouku a uprostřed udělejte důlek. Přidejte vejce i sůl a vidličkou vejce s troškou mouky rozmíchejte. Postupně od okrajů přimíchávejte víc mouky.

V momentě, kdy bude těsto poměrně tuhé, dejte vidličku stranou a vše dobře propracujte rukama. V případě potřeby přidejte mouku nebo vodu. Výsledkem bude hladké a nelepivé těsto.

✔Hotové těsto zakryjte pokličkou a nechte zhruba hodinu v chladu odpočinout. Poté ho vyválejte na tenký plát a nakrájejte dle libosti. Pokud máte strojek na těstoviny, použijte ho, půjde vám to mnohem rychleji. Nakrájené těstoviny pak vařte v dostatečném množství osolené vody.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden