Špízy pro vegetariány

Zeleninové špízy jsou stejně fantastické jako ty masové. Nadchnou vegetariány a příjemně překvapí milovníky masa.

Suroviny na 4 porce

Na špízy - 200 g žampionů - 8 malých kukuřičných klasů - 3 barevné papriky - 2 mladé cukety - 1 lilek - 15 cherry rajčat (žlutá i červená) - 1 menší celer

Na marinádu - 4 stroužky česneku - 2 snítky tymiánu - 2 snítky oregana - 1 snítek rozmarýnu - 1 malá chilli paprička - 200 ml olivového oleje - 1 lžíce citronové šťávy - sůl, pepř

Postup

1. Zeleninu očistěte, celer a žampiony oloupejte, opláchněte pod tekoucí vodou a připravte následovně. Cukety, celer, papriky a lilek nakrájejte na větší kostičky. Cherry rajčata a žampiony rozpulte.

2. Všechny suroviny stří­davě napichujte na špejle nebo grilovací jehle.

3. Připravte si marinádu. Stroužky česneku oloupejte, rozdrťte a smíchejte s olivovým olejem. Bylinky a chilli papričku, zbavenou peciček, omyjte, nasekejte najemno a vmíchejte k česneku. Nakonec marinádu osolte, opepřete a ochuťte citronovou šťávou.

4. Špízy potřete marinádou a grilujte 6 až 8 minut na rozpáleném grilu ze všech stran. Během grilování špízy potírejte marinádou.

reklama
reklama