Můj kousek štěstí

Společné bydlení se v době pandemie ukázalo jako rizikové

Už jsem se i bála, že se doma snad všichni popereme. Naše vztahy byly napjaté na nejvyšší míru, zachránil nás nečekaný nález.

Virus zasáhl do našeho soužití
Já, manžel, naše dcera, zeť a jejich tři děti bydlíme ve velkém domě. My s manželem obýváme spodní patro, máme svoji kuchyni, koupelnu i záchod, a to samé mají mladí v prvním patře – každé z vnoučat má také svůj samostatný pokoj. V přízemí je ještě oddělená velká místnost, kde se všichni scházíme. Až donedávna nám naše trojgenerační soužití klapalo. Ale pak přišla koronavirová pandemie a naše do té doby celkem pohodové vztahy málem rozmetala na kousky.

Napětí stále vzrůstalo
Dcera zůstala pracovat z domova a zeť přišel záhy o práci v jednom hotelu. K tomu bylo potřeba pomáhat dětem s učením. S manželem jsme se snažili nabídnout jim pomoc, ale moc toho dělat nešlo, v moderní technice se nevyznáme – a děti se učily přes počítače. Dcera musela odvádět práci z domova, i když za snížený plat, a tak požádala zetě, aby se dětem věnoval on.

Jenže ten začal stále více propadat depresím, protože nikdo nevěděl, jak dlouho to všechno bude trvat a on těžce nesl, že už není živitel rodiny. A učit tři děti, když každé je v jiné třídě a má jiné úkoly, také není nic jednoduchého. Ta neustálá nejistota se promítla do chování nás všech.

Po pár týdnech jsem měla pocit, že se celá rodina ocitla na pokraji zoufalství a jestli se rychle něco nestane, dojde snad u nás i k domácímu násilí. Rodiče křičeli na děti, ty plakaly, a když jsme se pokusili nějak zasáhnout, bylo to taky špatně – prý ničemu nerozumíme a nemáme se do ničeho plést.

Záchrana v kožíšku
Jednoho dne jsem požádala nejmladšího vnoučka Jiříka, aby se mnou zašel do kůlny a pomohl mi tam najít starou konvici – ta nová se totiž jak naschvál porouchala. Konvici jsme našli, ale pak Jiřík zaslechl nějaké zvuky. Prohledali jsme kůlnu a pod starým harampádím jsme našli tři malá nedávno narozená koťátka. Choulila se tam k sobě, třásla a slabě mňoukala.

Zřejmě je porodila místní kočka, kterou manžel den předtím viděl přejetou u silnice, když šel na krátkou procházku. „Babi, vezmeme je domů, vždyť tu jinak umřou!“ prosil Jiřík. Koťata jsem tam samozřejmě nechat nemohla, a tak jsem je zabalila do staré deky a vzali jsme je do domu. Zeť s dcerou nejdřív protestovali, že už takhle máme starostí dost, ale děti byly nadšené.

Začali jsme se o ty sirotečky starat. Nakonec se do toho zapojili všichni. Rozdělili jsme si „služby“ a vstávali k maličkým i v noci a krmili je mlékem z lahvičky s dudlíkem. Věřte nebo ne, postupně se s těmi nalezenci do našeho domu vrátila radost, smích a došlo i na výrazné zlepšení vztahů. My jim pomohli přežít, ale oni nám dali mnohem víc!

Jiřina (62), jižní Čechy

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden