Moje šťastná hvězda

Spor Révaie a Gregorové skončil rychlým padákem

Duel slavných

Příležitost mu byla přednější

Aby mohl JAN RÉVAI (42) využít nenadálou hereckou příležitost, potřeboval se okamžitě zbavit závazků v divadle.

Účinkovat v zahraničním filmu je pro každého herce lákavá možnost, jak na sebe upozornit nové filmaře a představit se úplně novému publiku. O zajímavých finančních odměnách ani nemluvě. Nejspíš to všechno hrálo roli, když se Jan rozhodoval, zda přijmout nabídku hrát v česko-čínském miniseriálu. Úplně přitom podcenil následky svého rozhodnutí.

Zadělal si na průšvih

Možnost ztvárnit největšího záporáka ve válečném snímku pro něj byla tak lákavá, že kvůli tomu obětoval angažmá v Divadle Radka Brzobohatého, kde byl přitom členem stálého souboru a patřil mezi vytížené herce. Révai se ve snaze vyřešit situaci co nejvýhodněji projevil jako nezkušený začátečník, který jde od šance k šanci, bez ohledu na další okolnosti. Právě tento ne zrovna zodpovědný přístup k závazkům a stabilnímu zázemí v prestižním divadle herce nakonec stál kromě angažmá i jistou část vlastní pověsti.

Nekorektní jednání

Možná sám tušil, že z půlroční pauzy, kterou kvůli natáčení potřeboval, by v divadle nebyli nijak nadšení, a místo snahy o rozumný kompromis své plány oznámil jako danou věc. Nemohl se proto divit, že reakce šéfky divadla Hany Gregorové nebyla chápavá ani vstřícná, ale naopak stejně nekompromisní jako jeho oznámení. Ihned s ním ukončila pracovní poměr.

Odstěhují se?

Obavy o další herecké nabídky kvůli pošramocenému jménu a pověsti Jana Révaie přiměly přemýšlet, že by se s rodinou alespoň na čas přestěhoval do Číny. „Žít pár let v Číně by mi nevadilo,“ uvedla jeho partnerka ZUZANA ŠULAJOVÁ (37) a jasně tak naznačila, že o tom opravdu uvažují. A jak to tak vypadá, možná jim ani nic jiného nezbude.

Hana Gregorová řídí Divadlo Radka Brzobohatého zodpovědně i přísně.

Musela řešit jeho sobeckost

Nečekanou čáru přes rozpočet, kterou jí herec udělal, musela HANA GREGOROVÁ (63) vyřešit rychle a hlavně v zájmu divadla.

Když se ředitelka Divadla Radka Brzobohatého dozvěděla o komplikacích, které jí Jan Révai svým sobeckým rozhodnutím způsobil, dlouho se nerozhodovala. Neměla důvod a vlastně ani možnost pokusit se s hercem domluvit na nějaké oboustranně výhodné variantě. Révai si možná následky svého jednání plně neuvědomoval. Jinak by si své priority možná lépe rozmyslel.

Vadí jí jeho přístup

Ale stalo se. Gregorovou mimo jiné naštvalo, že ji postavil před hotovou věc. „Přišel a oznámil, že půl roku nebude v divadle, protože se musí plně věnovat natáčení,“ vypráví ředitelka divadla svého zesnulého manžela RADKA BRZOBOHATÉHO (†79) podrážděně s tím, že správné by od něj naopak bylo, kdyby to udělal obráceně.

Ředitelka a herečka v jedné osobě považuje takové jednání za neprofesionální a nedůstojné, což je nespíš také důvod, proč na Révaiovi nenechává nit suchou. „Přijal další závazky a považoval je za důležitější než ty, které měl k našemu divadlu,“ vyčítá mu.

Nebyl čas na rozmýšlení

Podle ní není ale vůbec reálné, aby v několika představeních obsazený herec najednou půl roku nehrál.  Obzvláště když je repertoár připravený na několik měsíců dopředu. „Když vás někdo dostane do tak svízelné situace, tak musíte reagovat okamžitě,“ říká naštvaně na adresu Révaie. Nezbylo jí prý nic jiného než se s ním rozloučit.

Zametla s ním

„Musím jednat v zájmu divadla. Žijeme z toho, co prodáme,“ připomíná Gregorová stále stejně důrazně. Jako by tím opět narážela na pro ni neomluvitelný laxní přístup Révaie, který dal svým rozhodnutím jasně najevo, že vůči jejímu divadlu žádnou zodpovědnost necítí. Ani ona si tak nemusí vyčítat, že s ním zametla.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden