Můj čas na kafíčko

Srdce slavného režiséra Miloše Formana si získala Martina jedinou větou!

„První setkání bylo příjemné, ale já se styděla a byla jsem hrozně vynervovaná.“

Chtěla prožívat život po boku někoho zajímavého a slavného. Martině Formanové se to podařilo hned dvakrát. Po vztahu se Zlatým slavíkem se jejím mužem stal režisér Miloš Forman (+86).

Režisér Miloš Forman (+86) dobyl Hollywood a stal se tak nejslavnějším Čechem v dějinách filmu. Dařilo se mu i v soukromí, jeho životními partnerkami se postupně staly tři krásné ženy a se dvěma z nich měl po dvou synech-dvojčatech.

Dva důležití muži jejího života.

S druhou ženou měl léta vztah na dálku!

Herečku Janu Brejchovou (78) si Miloš Forman vzal ještě v době, kdy by si nikdo netroufl předpovídat, že se z něho jednou stane držitel Oscara a uznávaná osobnost světové kinematografie. Manželství to bylo spíš takové trochu zbrklé a doplatilo na Milošův vztah navíc: kromě krásné blondýnky Jany se totiž tajně setkával i s jednou baletkou z Laterny Magiky. Poté, co se Jana dozvěděla, že si milenku bere i na zájezd do Londýna, rázem všechno utnula. Zavolala manželovi do Anglie, že se rozvádí a hned se zase natruc vdala. Ani Miloš nemusel na další vztah dlouho čekat. Jeho druhou ženou se stala jiná atraktivní plavovláska, zpěvačka a herečka Věra Křesadlová (74). Ta mu padla do oka na koncertě bigbítových kapel v Lucerně, když si tam vybíral účinkující do svého prvního filmu Konkurs. Dvoření režiséra se nezkušená Věra nejprve trochu bránila, ale jemu se podařilo přemluvit jí k návštěvě svého bytu. Zanedlouho zpěvačka čekala dítě. Ukázalo se, že miminko nebude jen jedno - po svatbě se narodila dvojčata Petr a Matěj (53). Manželé ale nežili spolu, do malého malostranského bytu by se celá rodina ani nevešla. Věra bydlela u rodičů. Vztah rozdělily politické události. Miloš zůstal na Západě, zatímco Věra se vrátila do Prahy. „Neměla jsem pocit, že by bez nás v cizině nemohl žít, a navíc by nás tam v době, kdy zrovna neměl práci, ani nemohl živit,“ vysvětlovala po letech. K rozvodu ale nedošlo a manželství dlouho pokračovalo na dálku, přes oceán.

S Věrou byl a vlastně nebyl.

Odjela do Ameriky léčit bolavé srdce!

Také Martina, tehdy ještě Zbořilová, měla za sebou v době, kdy potkala Miloše Formana, jeden osudový vztah. A ten patřil opravdu k ostře sledovaným: jejím partnerem byl, jak známo, Zlatý slavík Karel Gott (79). Věkový rozdíl 27 let nehrál roli, i když nikdo jejich lásce neprorokoval dlouhé trvání. Martina ale v té době nad budoucností příliš nepřemýšlela a vychutnávala si, jaké to je, být po boku slavné a velké osobnosti. Vydrželo to pět let a pro legendárního zpěváka byla Martina jednou z jeho největších životních lásek. Kdyby se bývali poznali v pozdější etapě Karlova života, mohlo to třeba dopadnout jinak. Takhle je rozdělily odlišné životní cíle. Martina měla v úmyslu se usadit, zatímco Zlatý slavík v té době nechtěl ještě o svatbě ani o potomcích nic slyšet. Rozchod proběhl v dobrém a později v jednom rozhovoru Martina prohlásila: „Mám pocit, že jsem šťastnější, když na ten vztah dnes vzpomínám, než když jsem ho tehdy prožívala. Bylo to ale nesmírně silné.“ Aby vyléčila bolavé srdce, rozjela se Martina za oceán do Ameriky, kde měla sestru. Měla sice nějaké našetřené peníze, ale ty jí brzy došly, takže si musela hledat nejrůznější práce. „Dělala jsem v delikatesách, v restauraci, hlídala děti a svou kariéru završila mně nejsympatičtějším úklidem domů,“ popisovala.

Martina se svojí maminkou a sestrou.

Na odpověď čekala jen dva týdny

Protože Martina byla tehdy i studentkou scenáristiky na FAMU, potřebovala někoho, o kom by mohla napsat diplomovou práci. Při pobytu ve Spojených státech ji napadlo, že by se mohla obrátit na slavného rodáka Miloše Formana. Přes jeho agenta ho požádala o spolupráci. Šla na to chytře, prosbu napsala česky, aby se dopis dostal režisérovi přímo do ruky. Příliš tehdy nevěřila, že by se hollywoodský tvůrce mohl skutečně ozvat. Za dva týdny jí ale opravdu nabídl setkání. Rozhovor proběhl v přátelském duchu, i když Martina měla velkou trému. Přála si ovšem, aby se Milošovi líbila jako žena. V tomto směru odhadla situaci dobře. Režisér jí skutečně nabídl pomoc s diplomovou prací, takže nezůstalo u jediného setkání. Pomalu, ale jistě se dvojice sbližovala. V jednu chvíli si Martina myslela, že všechno pokazila - to když na otázku ohledně své budoucnosti odpověděla, že by se nejradši starala o rodinu. Kupodivu právě tato slova Miloše velmi zaujala. Citový vztah, směřující ke společné budoucnosti a později i do manželství, byl na světě!

Slavný Milošův film Amadeus.

Mateřské znaménko jí opravdu vyděsilo!

Děti měli Miloš Forman a jeho nová partnerka ještě dříve, než došlo na svatbu. Opět se „zadařila“ dvojčata a znovu kluci. To se psalo září roku 1998. O rok později se Miloš rozvedl a požádal Martinu o ruku. Rozhodně to ale nebylo žádné romantické gesto, jaké vídáme ve filmech. Víceméně pragmaticky Miloš jednoho dne podotkl při cestě autem, že by bylo dobré se vzít kvůli daním. Martina se nakonec nespokojila jen s pozicí ženy v domácnosti a začala se rovněž uplatňovat tvůrčím způsobem. Stala se z ní úspěšná spisovatelka. Nejprve si jen zaznamenávala vzpomínky na to, co prožila v mládí v Česku. Z toho vznikla první knížka. Následně pak sepsala své zážitky po boku Karla Gotta i stávajícího manžela. Kniha Skladatelka voňavého prádla měla obrovský úspěch a přiměla Martinu, aby psala dál. V jednom životním období se ale nad jejím životem vznášela i přímá hrozba. Už delší čas věděla o podezřelém mateřském znaménku na kůži, ale řešení stále odkládala. Až při náhodném vyšetření se od lékaře dozvěděla, že se jedná o melanom, tedy rakovinu kůže. Hledala více informací a deprimovalo ji, že v souvislosti s melanomem nacházela příběhy, které končily smrtí. Asi jako většina lidí v podobné situaci hned myslela na to nejhorší. Nakonec všechno ale dopadlo dobře: v nemocnici Martině melanom odstranili. „Byla jsem ušetřena ozařování nebo chemoterapie a už je to zaplať pánbůh za mnou,“ konstatovala později.

Synové z druhého manželství.

Chtěl být pohřben na svém ranči!

Letos v dubnu prožila Martina velký životní smutek. Vzhledem k věkovému rozdílu bylo pravděpodobné, že její slavný manžel odejde na věčnost dříve. Dožil se krásného věku 86 let. „Jeho odchod byl klidný a po celou dobu byl obklopen rodinou a svými nejbližšími,“ řekla Martina novinářům. Ačkoliv byl jedním z našich nejslavnějších rodáků historie, před smrtí vyslovil přání, že chce být pochován na svém ranči. Tajný pohřeb se konal dva dny po úmrtí v úzkém rodinném kruhu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden