Můj kousek štěstí

Srí Lanka je vzácná perla Indického oceánu

Překládá se jako „Krásná země“, na fantastickém ostrově najdete nádherné buddhistické chrámy s bohatou výzdobou, ajuvedské bylinkové zahrady, exotická zvířata i okouzlující květiny - ale co hlavně? Překrásné pláže!

Jako slza ukápnutá z obrovské Indie bývá někdy označována Srí Lanka, ostrov, jehož jméno znamená přesně „požehnaná zářící země“.Nádherná Srí Lanka vás uhrane tropickými vůněmi cejlonských čajů, něžnýma očima sloních mláďat nebo mýtickou historií buddhistických učenců. Pokud se chcete vypravit za touto kouzelnou exotikou, nejdražší položkou je samozřejmě letenka.
Seženete ji běžně za 20 tisíc, ale jde to samozřejmě i mnohem levněji. Zdejší ceny už pak jsou velmi přívětivé – pokud nejste nároční, jednoduché bydlení vás vyjde jen na 5 amerických dolarů.

Takový je Cejlon

V plážové verzi dovolené by rozhodně neměly chybět oblasti Galle nebo Trincomalee.Městečka s krkolomnými názvy Hikkaduwa nebo Unawatuna vás uvítají příjemně nízkými cenami a božskými, téměř prázdnými plážemi. Společnost vám bude dělat jen řetěz vápencových vrcholků nad hladinou moře, dříve prý schůdná cesta po korálovém útesu do Indie, zvaná Adamův most. Cejlonský ostrov ale není jen dlouhá pláž, v centrální části se tyčí i hory, vysoké až 2500 metrů. Právě tady, na svazích kopců, najdete rozesetá čajová políčka, odkud pochází proslulý cejlonský čaj. Čajové lístky se otrhávají každý týden po celý rok a pracují tu rodiny i s dětmi.

Posvátní místa

Pokud toužíte po toulkách tropickým pralesem a objevování dávné kultury véddů, nesmíte minout centrum starověkého Cejlonu Anuradhapuru. Najdete zde ruiny slavného kláštera Mahavihara nebo klášter Jetevana.Dalším unikátem je Lví skála neboli Pevnost v oblacích či vyhlášené město chrámů a paláců Polonnaruwa, kde je ve svatyni Gal Vihara vytesána přímo do skal světoznámá socha Buddhy. Dávná historie na vás dýchne ve městě Dambulla, v jehož blízkosti se nacházejí skalní chrámy s barevnými nástěnnými malbami s buddhistickými motivy.Ve městě Kandy, posledním hlavním městě sinhálských králů, pak nesmíte minout chrám Buddhova zubu, kde je skutečně ve zlatém relikviáři tento zub uchován.

Kam za slony?

Na kráse Srí Lanky se podílí i úžasná příroda.Slon je symbolem ostrova a v divoké přírodě je můžete pozorovat ve zdejších národních parcích. Cena safari s půjčením džípu a řidičem vyjde asi na 1000 Kč, a za tuhle skvělou cenu při troše štěstí uvidíte kromě slonů i buvoly, šakaly, opice, varany, orly bílé či levharty.Bonusem této země určitě bude, že zdejší lidé jsou velmi milí a pohostinní a k cizincům uctiví. Děti budou samozřejmě prosit o propisky, ale když se vám podaří usednout s náčelníkem véddské vesnice k tradičnímu jídlu, odvezete si odsud nejeden unikátní zážitek, ale možná i dárečky.

Tip

Nejlepší je cejlonský!

Nejdražší a zároveň nejlepší čaje mají název "flowery", což znamená, že lístky byly usušeny do stříbrné nebo zlaté barvy. Kromě čaje zde ale musíte rozhodně ochutnat i typické pokrmy a ty pro jistotu prolévat tvrdým alkoholem.Připravte se ale na poměrně pálivou kuchyni. Typickým jídlem je rýže s kari, zkuste například rotty, což je omeleta s různými náplněmi. Jako dezert si pak dejte wattalappam, mléčný pudink s karamelovou příchutí nebo kiri peni, tvaroh s medem.

Dovolenou letecky na 12 dní v tříhvězdičkovém hotelu se snídaní pořídíte již od 22. 990 Kč. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden