Srnčí na smetaně s knedlíkem

Suroviny na 4 porce:

0,8 kg srnčí kýty

200 g špeku nebo slaniny

3 mrkve

¼ celeru

1 kořenová petržel

2 cibule

2 lžíce plnotučné hořčice

šlehačka nebo smetana

máslo

brusinky

5–10 kuliček pepře

5 kuliček nového koření

5 kuliček jalovce

3 větší bobkové listy

cukr, citron, ocet

Postup:

Srnčí kýtu očistíme (odblaníme). Špek pokrájíme na malé hranolky a maso jimi prošpikujeme. Kýtu můžeme i svázat potravinovou nití do tvaru válečku. Maso osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Až se zatáhne, vyjmeme je z hrnce a necháme odpočinout. Ve stejném hrnci dozlatova orestujeme kořenovou zeleninu se zbytkem špeku, kořením, trochou cukru a asi 4 plátky citronu bez pecek. Pozor, aby se cukr nepřipálil! Podlijeme vodou a dochutíme hořčicí.   Do vzniklého základu vložíme připravenou srnčí kýtu.

Maso dusíme doměkka asi 90 minut. Až je měkké, vyjmeme je a dáme do tepla. Omáčku propasírujeme skrz cedník. Dochutíme octem, cukrem a šlehačkou, pro zjemnění přidáme máslo. Podáváme s karlovarským, nebo houskovým knedlíkem. Na ozdobu a pro zpříjemnění chuti přidáme brusinky a šlehačku. Jídlo můžeme dozdobit jemně nakrájenou kořenovou zeleninou orestovanou na másle.

reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden

reklama