Můj čas na kafíčko

Stala jsem se obětí nátlaku ze strany své snachy!

To, s čím za mnou snacha přišla, pro mě bylo ošklivým překvapením!

Říká se, že stará láska nerezaví. U sebe jsem zjistila, že je to pravda. Někdy to ale může mít nepříjemné následky.

Moje manželství trvalo léta a rozhodně nebylo bez mráčku. Několikrát jsme se s Martinem blížili k rozvodu. Ustáli jsme to vždy kvůli dětem. Zůstali jsme pak spolu víceméně ze setrvačnosti i v době, kdy byli syn a dcera dospělí.

Dcera Petra pak žila s přítelem v sousedním městě, syn Tomáš se oženil a se svojí ženou Kristýnou bydleli v našem rodinném domku. Místa tam bylo dost pro všechny a já jsem byla ráda, že mám nablízku i vnučku. Se snachou jsem si ale skoro vůbec nerozuměla.

Ozval se mi po letech

Než jsem si Martina kdysi vzala, prožila jsem lásku, kterou bych označila jako životní. Manžel o tom věděl a žárlil na Adama, jak se můj idol jmenoval, i zpětně. Znali jsme se všichni ze střední školy, Adam tehdy chodil o ročník výše.

S mým bývalým přítelem Martin nikdy nekamarádil a vyjadřoval se o něm vždy nelichotivě. Během manželství jsem se s Adamem definitivně přestala jakkoliv stýkat. Ulehčil mi to tím, že se přestěhoval mimo Prahu. Jednoho dne se mi ale ozval - napsal mi na moji mailovou adresu.

Měl naplánovanou cestu do Prahy a navrhl, že bychom se mohli vidět. Trochu se to ve mně pralo, bála jsem se nepříjemností. Dávná láska, která v srdci nikdy nevyhasla, ale zvítězila. Dali jsme si sraz dostatečně daleko od čtvrti, kde jsem bydlela.

Doprovodila jsem pak Adama na hlavní nádraží. Považovala jsem za přirozené, že jsme se rozloučili polibkem. Nevěděla jsem, že nás v tu chvíli někdo vidí a že si tu situaci vyfotil.

Nejprve jsem ustoupila

Druhý den za mnou přišla snacha s tím, že má nějaký problém. Tvářila jsem se vstřícně, ale záhy mě to přešlo. Kristýna mě požádala o vyšší finanční částku. Nechce si prý říkat Tomášovi. Vstřícnost mě přešla, nelíbilo se mi, že bych měla dávat nějaké peníze snaše za zády svého syna.

Slušně jsem tedy odmítla. Nato Kristýna vytáhla telefon a ukázala mi fotku z mého včerejšího setkání s Adamem. Srdce se mi v tu chvíli zastavilo. Snacha zdůraznila, že ví, jak to kdysi bylo mezi mnou a tím mužem na obrázku - a že kdyby se to dozvěděl můj manžel, následovalo by velké pozdvižení.

Bylo evidentní, že se mě Kristýna snaží vydírat. V první chvíli mě ovládly obavy. Dala jsem snaše část peněz, které jsem měla schované pro své potřeby. Pak mi došlo, že to byla chyba, protože pokud se člověk nepostaví vyděrači hned napoprvé, ten pak zvyšuje své požadavky.

V tomto směru jsme se nemýlila. Za týden za mnou přišla znovu a chtěla další penize. Tentokrát jsem se snažila jí vzdorovat. Ukázalo se ale, že Kristýna je bezohlednou hráčkou, skutečně připravenou všechno říct a ukázat mému muži.

Zaplatila jsem jí tedy znovu. Podotkla jsem, že už žádné další tajné úspory nemám. Kristýna na to řekla, že ji to nezajímá a je to můj problém. Zdálo se, že moje situace nemá dobré východisko. Zvolila jsem nakonec řešení, které jsem považovala za správné: promluvit si se synem.

Našla jsem řešení

Věděla jsem, že Tomáš tak úplně Kristýně nepodléhá a dokáže se jí vzepřít. Řekla jsem mu všechno na rovinu. Nejprve se mračil, pak se tvářil rozzuřeně. Dozvěděla jsem se na oplátku, že mají s Kristýnou už delší dobu problémy ve vztahu.

Slíbil, že si s ní promluví. Slyšela jsem pak večer, jak se nahlas hádají. Tomáš mi řekl, že Kristýně pohrozil rozvodem - a protože můj syn je právník, bylo jasné, kdo by tahal za kratší konec.

Dopadlo to tak, že se mi snacha přišla omluvit, i když jsem cítila, že to není tak úplně upřímné. Své manželství jsem zachránila, ale vlastně ani pořádně nevím proč. Je mi jasné, že pokud se mi Adam znovu ozve, budu ho chtít znovu vidět.

Ivana L. (56), Praha

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden