Moje šťastná hvězda

Staletími prověřený všelék meduňka

Sskvělá je zejména pro uklidnění celého organismu. Meduňka je výjimečná tím, že nepůsobí jen na psychiku a nervovou soustavu, ale dá se říci, že prospívá všem tělesným orgánům. Kromě toho je meduňkový čaj dobrým lékem proti stresovým situacím a prospívá také dobrému spánku.

Zklidňuje také bušení srdce. Zdá se vám, že se dá použít téměř na cokoli? Nejste daleko od pravdy, opravdu je to takový staletími prověřený „všelék“.

Pro pohodovou mysl a spánek

Mírní totiž i menstruační bolesti a pomáhá i v období menopauzy, kdy se tělo potýká s hormonální nerovnováhou. Meduňka také posiluje paměť. Kromě toho meduňkový čaj pomáhá při tvorbě mléka po porodu. Meduňka je především výborným uspávacím prostředkem pro dětí, stejně jako pro staré lidi.Šálek nálevu z meduňky, oslazený medem, nahradí tabletku na spaní, a přitom všeobecně prospívá.

Čaj je úplně neškodný, můžeme ho pít denně. Bylina nám může pomoci i od depresí, a to zvláště v pošmourných zimních měsících určitě oceníte. Pokud chcete být neustále v pohodě, doporučuje se pít meduňkový čaj každý den.

Trpíte častými bolestmi hlavy?

Je zbytečné kupovat stále dokola léky, které nezabírají. Meduňka je totiž skvělá i při bolestech hlavy. Navíc zlepší i vaši paměť, pomáhá při melancholických stavech a chrání nás i před pocity neklidu. Tlumí také projevy epilepsie. Už od nepaměti se ale tato rostlina nepoužívá jen pro vnitřní problémy. V historii se podávala i pacientům, kteří utrpěli nejrůznější úrazy.

Jak uvařit čaj z meduňky?

Nejčastěji se meduňka konzumuje v podobě čaje. Základem jsou meduňkové listy. Samozřejmě že nejlepší by bylo mít listy čerstvé. Meduňku dostanete ke koupi i v supermarketech. Pravděpodobně ji ale zakoupíte spíše sušenou.

K přípravě čaje si vezměte usušenou meduňku a vodu. Použijte jednu lžíci meduňky na půl litru horké vody, kterou lístky zalijete. Nezapomeňte hrnec zakrýt poklicí. Čaj nechte ještě zhruba 10 až 15 minut louhovat a následně jen sceďte.

Vnější použití

Při vnějším použití se doporučuje natírat podrcenými listy nebo tinkturou čelo a spánky při bolestech hlavy. Osvědčilo se i natírání postižených míst při oparu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden