Kateřina Macháčková velice ráda připravuje maso, zde je tedy recept na hovězí pečeni.
Ingredience: 750 g hovězí plece nebo kýty, 50 g slaniny, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, ½ celeru, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce octa, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce povidel, 1 lžíce brusinek, 400 ml masového vývaru, 6 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 2 bobkové listy, tymián, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce strouhaného perníku, 1 až 2 lžíce másla
Postup: Hovězí maso opereme, osušíme. Slaninu nakrájíme na špalíčky a maso prošpikujeme. Pak ho převážeme provázkem, osolíme a opepříme. Zprudka maso opečeme na rozpáleném sádle, vyndáme ho a uchováme v teple. Do výpeku dáme nakrájenou cibuli, zeleninu a vše zlehka osmahneme.
Přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Přilijeme ocet, protlak, povidla, brusinky, orestujeme a zalijeme vývarem. Vložíme opečené maso, přidáme koření a osolíme, přiklopíme a dáme zvolna péct. Měkké maso vyndáme, základ zahustíme moukou, strouhaným perníkem a provaříme.
Pak omáčku propasírujeme, dosolíme, přidáme ještě špetku cukru a pepře. Omáčku před dokončením zjemníme máslem. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíky.