Moje sladké tajemství

Staročeská hovězí svíčková na smetaně

Klasika, kterou nejen na nedělní oběd potěšíte každého strávníka. Smetanová omáčka s hovězím masem a brusinky jako třešnička na závěr. To je svíčková.

Suroviny:

1 kg hovězího zadního – kýta)

700 ml hovězího vývaru

1 kelímek smetany na vaření

2 lžíce hořčice plnotučné

150 g špeku

150 g celeru

150 g mrkve

150 g petržele

20 g másla

2 lžíce octa

2 ks cibule

4 listy bobkového listu

6 kuliček nového koření

8 kuliček celého černého pepře

2 lžíce cukru

sůl

mletý černý pepř

Na ozdobu:

brusinky, plátek citronu,

šlehačka

Krok za krokem:

1. Připravíme si hovězí maso, které očistíme (odblaníme) a prošpikujeme. Maso na několika místech tenkým nožem nařízneme po vlákně a špek vtlačíme dovnitř. Svážeme do úhledného válečku, osolíme, opepříme a na oleji opečeme ze všech stran.

2. Zbylý špek nakrájíme na kostičky, přidáme na pánev po masu a vypečeme. Přihodíme na kostky nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu a orestujeme do zlatohněda. Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat, pak přidáme ocet a povaříme.

3. Když je směs hezky orestovaná, přidáme hořčici, vývar, koření a osolíme.

4. Maso i omáčku na svíčkovou dáme do zapékací mísy a pozvolna pečeme na 100–150 °C, až bude maso úplně měkké. Čím delší dobu pečeme na nižší teplotu, tím je maso křehčí a šťavnatější.

5. Pokud je maso podle vašich představ, vyjmeme jej a omáčku propasírujeme přes síto. Přidáme smetanu a dochutíme. Podáváme s masem a knedlíky.

Jak na tu nejlepší svíčkovou?

Při vaření této české delikatesy se orosí čelo i té nejzkušenější kuchařce. Dosažení nejlahodnějšího výsledku je ale celkem jednoduché.

Maso naložte

Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájíme na kostky. Omyté maso dáme do hrnce (volíme co nejmenší, aby maso v něm bylo natěsno) a zasypeme nakrájenou zeleninou. Uvaříme si nálev z vody, soli, octa, koření a horkým nálevem zalijeme obsah v hrnci. Maso musí být v nálevu celé, aby neoschlo.

Necháme volně vychladnout, přiklopíme a dáme do lednice odležet na 1 až 7 dnů. Čím déle je maso naložené, tím je chutnější a voňavější. Dolijte vodu, opepřete a zamíchejte. Máte hotovo. Nyní rozlijte do misek a podávejte k usmaženým závitkům jako dip.

Tajná přísada

Jako další vychytávka na vynikající svíčkovou omáčku je přídavek švestkových povidel. Nejlépe samozřejmě domácích. Stačí čajová lžička a celý pokrm dostane lehce sladký a zároveň lehce nakyslý nádech. Špek je další ingrediencí, která vyzdvihne vaši omáčku.

Nemusíte s ním jen špikovat maso. Použijte jej také jako základ do omáčky. Stačí ho nakrájet na tenoučké čtverečky a nechat vypražit pěkně do křupava. Jak špekové křupky použijete, je zcela na vás. Můžete je vmíchat do omáčky nebo jimi na závěr celý pokrm posypat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden