Staročeská paštika

Příprava: 150 minut, Náročnost: 3, Cena za porci: 20 Kč .

Tato paštika je důstojnou konkurentkou vyhlášených belgických či francouzských paštik.

Suroviny na 7 porcí


  • 1 kg tučný vepřový bůček

  • 150g slaniny

  • 1 lžička soli

  • 100 g sušených brusinek

  • 2 lžičky provensálské koření

  • 3 cibule

  • 1 mrkev

  • 1/8  celeru

  • 3 bobkové listy

  • 5 kuliček nového koření

  • 500 g kuřecích jater

  • 8 kuliček černého pepře


Postup:

  1. Mrkev a cibuli nakrájíme na kolečka, bůček, slaninu a celer na kostky. Vše dáme do pekáče, osolíme, okořeníme a promícháme a dáme péct na 180°C, cca 45 minut. Očistíme si játra a přidáme je do pekáče k bůčku a pečeme společně ještě 20 minut. Podléváme lehce dle potřeby vodou.

  2. Upečené vyndáme z trouby a necháme vše vychladnout. Nesmíme však zapomenout vyndat koření. Pomeleme bůček a i se zeleninou a zvlášť pomeleme játra, pak vše smícháme. Dochutíme solí, přidáme provensálské koření a brusinky. Poměr koření si můžeme upravit dle vlastní chuti.

  3. Připravíme si formu, naplníme ji paštikou. Uhladíme ji, překryjeme ji alobalem a dáme ji péct. Máme-li kovovou formu, vkládáme ji do pekáče s vodou, který by měla sahat zhruba do poloviny formy. Ve vodní lázni pečeme zhruba 100 minut při 150°C. Pečeme-li v keramické formě, postačí 50 – 60 minut. Servírujeme s opečeným toastem a trochou kompotovaných brusinek. Vydrží cca týden v lednici.

reklama
reklama

Komentáře