Staročeské lívance

Domácí lívance s teplým lesním ovocem jsou výbornou sladkou tečkou po nedělním obědě.

Suroviny na 4 porce - 10 g droždí - 50 g krupicového cukru - 500 ml mléka - 2 vejce - 2 lžíce rumu - 300 g hladké mouky - špetka soli - 2 lžíce másla - olej na smažení - ostružinový džem - 300 g lesního ovoce - 1 lžíce vanilkového cukru

Postup

1. Droždí rozmíchejte se lžičkou cukru a polovinou množství vlažného mléka. Kvásek nechte vzejít na teplém místě.

2. Zbylé vlažné mléko smíchejte s vejci, rumem, zbylým cukrem a špetkou soli. Přimíchejte mouku, vykynutý kvásek a nakonec rozpuštěné máslo. Těsto nechte 30 minut kynout.

3. Lívanečník lehce vymažte olejem. Postupně opékejte lívance z obou stran dozlatova.

4. Podávejte s ostružinovým džemem, který promícháte s lesním ovocem a vanilkovým cukrem.

reklama
reklama