Staročeský domácí chléb

Chcete si své domácí škvarky a sádlo namazat na vlastnoručně upečený chléb? Žádný problém, vybrali jsme pro vás recept, který vás zaručeně zaujme.

Ingredience:  1 lžička soli, 500 g hladké mouky, 300 ml vlažného mléka, 1 kostka droždí, lžíce kmínu, lžička cukru

Postup: Připravte si kvásek ze lžičky cukru, vlažného mléka a jednoho droždí. Nechte chvilku odpočinout. V misce si smíchejte sůl, kmín a hladkou mouku. Potom přidejte vzešlý kvásek a těsto dobře zpracujte.

V této fázi je možno přidat několik dalších věcí, jako jsou například olivy, osmažená cibulka, různé koření nebo samotné škvarky nakrájené na jemno.

Smíchané a dobře propracované těsto nechte zhruba 1 hodinu odpočinout. Posypejte ho moukou. Po hodině těsto ještě jednu řádně uhněťte, aby se dobře spojilo, a vložte buď do formy, nebo vytvořte bochánek.

Pečte zhruba 1,5 hodiny při teplotě 200° C v elektrické troubě. Je dobré před pečením dát na dno trouby pekáč nebo hrnec s vodou, aby se chléb pekl v páře. Při pečení troubu neotvírejte.

reklama
reklama

Komentáře