Staročeský koláč s borůvkami

Suroviny na 24 porcí:

● 40 g droždí ● 60 g cukru krystal
● 600 g hladké mouky ● špetka soli ● 300 ml 12% smetany
● 150 g másla ● 1,5 kg borůvek
● 50 g rozemletých piškotů

Na drobenku:

● 300 g hladké mouky
● 250 g másla
● 150 g krupicového cukru
● 2 lžičky skořice

Postup:

1. Z droždí, lžičky cukru, 1 lžíce mouky a 2 lžic mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Do zbylé mouky přidáme sůl, zbytek cukru, kvásek a změklé máslo. Zbylým mlékem zaděláme těsto a necháme ho vykynout.

2. Z mouky, cukru, skořice a másla připravíme drobenku. Těsto rozválíme na obdélníkový plát a přeneseme ho na plech vyložený pečicím papírem. Poprášíme ho mletými piškoty a poklademe opranými a okapanými borůvkami.

3. Nakonec ho posypeme drobenkou a necháme ještě asi 20 min kynout. Pečeme v předehřáté troubě při 190 °C asi 35 minut.

reklama
reklama

Komentáře