Moje sladké tajemství

Statečná herečka se odvážně poprala se zákeřnou chorobou

Moje sladké tajemství

V tu chvíli se celá rodina pevně semkla a všichni se snažili, aby nemocná herečka mohla být co nejdéle doma.

O prknech, která znamenají svět, prý snila Věra Galatíková (†69) již od svých čtrnácti let. Však se také narodila 19. srpna 1938 na Valašsku, na samotě Paseky u Zlína, do rodiny, která odjakživa obdivovala divadlo. Její maminka byla nadšená ochotnice, a tak není divu, že rodiče nevynechali ve zlínském divadle žádnou premiéru.

Rodiče jejímu talentu nevěřili

Když se ale Věra chtěla vydat na hereckou dráhu, rodiče jejímu talentu příliš nevěřili. Podle nich se měla věnovat něčemu praktičtějšímu a ona jako poslušná dcera poslechla.

Vystudovala proto pedagogické gymnázium, a později dokonce nějaký čas učila češtinu ve Vracově u Kyjova. Jak ale záhy zjistila, láska k divadlu byla silnější než touha zavděčit se milovaným rodičům. Věra se proto vydala do Brna, kde v roce 1962 absolvovala na tamní JAMU.

Všiml si jí legendární režisér

Své první angažmá získala v Pardubicích, kde si jí také všiml legendární režisér František Vláčil (†74). Ten tehdy

Zbývá vám 85% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden