Můj čas na kafíčko

Šťávy a smoothie dodají tělu vitamíny i energii

Pokud je pro někoho problém jíst ovoce a zeleninu v doporučeném množství (5 kousků za den), může vyzkoušet pití ovocných a zeleninových šťáv a smoothie.

Obecně je možné řídit se pravidlem, že je vhodné konzumovat ¾ zeleninových a ¼ ovocných šťáv z celkového denního příjmu.

Ovocné dopoledne, zeleninové kdykoliv

Ovoce v tekuté formě se vstřebá do těla až 4x rychleji, než pevná strava a nápoj strávíme do pár minut. Proto jsou šťávy vhodné zejména po ránu a dopoledne, kdy tělu téměř okamžitě dokážou doplnit energii. A to díky sacharidům, které regenerují nejen svaly, ale i celý organismus. Oproti tomu jsou zeleninové šťávy vhodné ke konzumaci v jakoukoli denní hodinu. Obsahují daleko méně cukrů, takže jsou pro tělo výhodnější.

Vhodné druhy

Do nápojů použijte hlavně tmavě zelenou zeleninu obsahující chlorofyl, jako je brokolice, cuketa, listový špenát, chřest, řapíkatý celer, okurka, lilek, aj. Pokud se šťávami začínáte, je vhodné přidat i nějakou sladkou plodinu, třeba mrkev, červenou řepu či jablko.

Šťávy versus smoothie

A jaký je rozdíl mezi ovocnou šťávou a smoothie? U ovocných a zeleninových šťáv je vláknina oddělena odšťavňovacím procesem, smoothie naopak vlákninu obsahuje. Dalo by se tedy říci, že smoothie je vhodnější pro ty, kteří trpí zácpou, nebo problémy s vyprazdňováním a trávením. Právě v těchto procesech hraje konzumace vlákniny velmi důležitou roli.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden