Steaky v pepřovém kabátku

Hovězí fond je tekuté koření s velmi intenzivní vůní hovězího masa.

Suroviny na 4 porce:

Na steaky: 3 lžíce celého pepře čtyř barev, 4 řezy falešné svíčkové (à 200 g)

Na koňakovou omáčku: 1 lžíce rostlinného oleje, 1 nasekaná cibule, 1 nasekaný stroužek česneku,  2 lžíce koňku, 300 ml hovězího fondu, 125 ml 33% smetany ke šlehání,  sůl, čerstvě umletý pepř čtyř barev, olej na potření

Postup:

1.  Pepř nahrubo rozdrtíme v hmoždíři a rozložíme na pečicí papír. Ze steaků odřízneme přebytečný tuk a každý kousek masa přitlačíme jednou stranou do pepře.

2  Na koňakovou omáčku rozehřejme olej a 5–7 minut smažíme pokrájenou cibuli a česnek. Přilijeme koňak a flambujeme, dokud plameny nezhasnou. Přidáme hovězí fond a vaříme bez pokličky, dokud se neodpaří asi polovina tekutiny. Pak směs přecedíme, přidáme smetanu a povaříme do zhoustnutí. Osolíme, opepříme a uložíme na teplé místo.

3  Grilovací rošt potřeme trochou oleje. Na rošt položíme steaky opepřenou stranou dolů. Při prudkém žáru grilujeme 15 minut, přitom jednou obrátíme. Podáváme s horkou koňakovou omáčkou a pečenými brambory.

reklama
reklama

Komentáře