Stifado

Suroviny:

3 lžíce olivového oleje

1 kg hovězího masa nakrájeného na velké kousky

600 g malé cibule nebo malé šalotky

špetka cukru

4 stroužky česneku

4 bobkové listy

1 tyčinka skořice

mleté nové koření a mletý hřebíček

1 lžíce sušeného oregana

1 lžíce rajčatového protlaku

1 lžíce červeného vinného octa

2 plechovky nakrájených rajčat (400 g)

150 ml červeného vína

Postup:

Rozehřejte troubu na 180 °C. V ohnivzdorném kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje, opékejte na něm postupně hovězí maso a odebírejte je na talíř.

Do pánve nakapejte zbytek oleje. Cibuli oloupejte, ale ponechte ji vcelku, přidejte ji na pánev a posypte cukrem.

Restujte 5 minut a občas promíchejte, dokud nezačne směs hnědnout. Přidejte česnek, bobkový list, tyčinku skořice, nové koření, hřebíček a oregano a vařte ještě 1 minutu. Vmíchejte rajčatový protlak a vařte další minutu, poté přidejte hovězí maso se šťávou. Míchejte, aby se obalilo v kořeněné cibulové směsi.

Přidejte červený vinný ocet a nakrájená rajčata. Plechovky vypláchněte vínem a nalijte ho do pánve, poté přidejte ještě třetinu plechovky vody. Osolte a dobře promíchejte. Přiveďte k varu, znovu promíchejte, přikryjte pokličkou a dejte na
1 hodinu do trouby.

Poté vše znovu promíchejte. Pokud se vám omáčka zdá velmi hustá, přidejte další střik vody. Znovu přikryjte a vraťte do trouby na další hodinu nebo dokud maso nezměkne. Podávejte horké.

Tato delikatesa pochází z tradiční řecké kuchyně. Je to jakási řecká verze našeho guláše obohacená červeným vínem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden