Moje sladké tajemství

Stojan na slunečník

V horkých letních dnech přijde vhod se občas schovat do chládku. Pokud máte slunečník, ale nemáte ho jak upevnit, máme tady něco právě pro vás.

Budeme potřebovat:

 dřevěný špalek

 brusný kotouč

 vrtačku s dlouhým vrtákem

 3 dlouhé vruty do dřeva se šestihrannou hlavou

 závitovou tyč

 kartáč

 pilu

 vosk na dřevo

 starý hadr na utření

Jak na to?

1. V prvním kroku nejprve pečlivě očistíme vybraný špalek. Omyjeme vodou a obrousíme brusným kotoučem pěkně dohladka. Je to základ, takže si na něm dejte záležet a poctivě pracujte.

2. Aby nám dřevo nezačalo zespodu hnít, je potřeba ho nadzvednout od země. Tudíž si ze špalku odřízneme tři 8–10cm nohy. Ty přivrtáme zespodu stojanu.

3. Stojan otočíme vzhůru nohama a přesně uprostřed provrtáme naskrz díru. Tou protáhneme závitovou tyč, kterou zespodu utáhneme matkou. Na závitovou tyč, která bude sloužit jako osa, navlékneme dutou tyč slunečníku.

4.  Na závěr natřeme celý dřevěný stojan ochranným voskem na dřevo a přebytečný vosk utřeme do suchého hadru.

Tip!

Pokud by provrtaná díra byla příliš velká, můžeme na několika místech omotat závitovou tyč kusem látky a tím snadno zvětšit průměr celé tyče.

Relaxační polštářek z bylinek

Budeme potřebovat:

 obdélník bavlněné nebo lněné látky

 vatu

 jehlu a nit nebo šicí stroj

 250–300 g sušených bylinek na jeden polštářek (mají trvanlivost jeden rok)

 na potah – látku či mašle dle vlastního vkusu

1. Nejprve obšijeme okraje látky. Podélně ji přeložíme na polovinu a necelý centimetr od okraje ji prošijeme tak, že vznikne dutý válec. Kratší stranu na jednom konci nesešíváme, je to otvor připravený pro plnění voňavou směsí, kterou si sami určíte.

2. Naplníme vatou přibližně do jedné poloviny. Přidáme bylinky a zbytek polštáře opět doplníme vatou tak, aby nakonec bylinky ležely mezi dvěma vrstvami vaty. Zbytek polštáře sešijeme. Nyní si vyrobíme potah.

Ušijeme stejný dutý válec, jen o 10 cm delší. Vložíme do něj polštářek a asi 5 cm od okraje válce jej zavážeme mašlí na obou stranách. Potah můžeme sundávat a prát podle potřeby.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden