Můj čas na kafíčko

Stop pocení! Jak se zdravě zchladit?

Základním pravidlem je během léta, více než kdy jindy, dodržovat pravidelný pitný režim! Čím si ho ale můžete zpestřit?

Jestli už vám obyčejná čistá voda opravdu nechutná, můžete si ji oživit pár plátky nebo několika kapkami citrusů jako je citron či pomeranč nebo vyzkoušejte svěží čerstvou okurku.

Pomůže i větrák nebo obyčejný obklad

Vedle chlazení zevnitř je potřeba ochlazovat organismus také zvenčí.

Nejste zrovna zastáncem klimatizace? Pak vám úplně postačí obyčejný větrák, který bude cirkulovat vzduch v místnosti.

Je to i tak málo? Dopřejte si chladivý obklad. Stačí dát malý, suchý ručník nebo utěrku na chvíli do mrazáku nebo chladničky a přikládat ji ideálně na zátylek.

Vsaďte na medicínu

Podle tradiční indické medicíny se veškeré potraviny dělí na ty, které zahřívají a ty, které chladí. První skupině, jako je pálivé koření, červené maso, tučná jídla a třeba mouka, byste se měla v létě spíše vyhýbat a nechat je na chladné zimní večery. To, co potřebujete, je druhá skupina potravin. Tu zastupují fazole, kokos či podmáslí.

Správně dýchejte podle pravidel jógy

Ochladit se můžete také vlastním dechem. Speciální dýchací technika pochází z jógy a říká se jí šítalí. Spočívá v tom, že budete pomalu vdechovat teplý vzduch z  místnosti ústy přes lehce našpulená rty a ideálně ještě s jazykem srolovaným do ruličky tak, že jeho špičku  opřete o horní patro. Vydechovat můžete normálně nosem. Tato technika vám po několika opakováních ochladí celou hlavu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden