Moje sladké tajemství

Strašák zvaný menopauza!

Období přechodu s sebou přináší viditelné změny, které většinu žen trápí. Přibírání na váze, návaly, nespavost, řídnutí kostí. Tomu všemu ale můžete předejít změnou jídelníčku.

Cvičí s vámi hormony? Nebo se už definitivně odporoučely z vašeho života? Větší chuť k jídlu a zpomalený metabolismus signalizují, že dorazila menopuza. Nepropadejte panice, i nad touhle dámou můžete zvítězit!

Organismus se sice hůře vypořádává s cukry a škroby, možná úměrně tomu klesá vaše fyzická aktivita a odporoučí se i větší část svalové hmoty, kterou vesele nahradí tukové polštáře, ale ani tohle neznamená konec světa. Kromě dostatku zdravého pohybu musíte nové situaci přizpůsobit také jídelníček.

Úložiště tuků?

Důležité je zvýšit příjem sacharidů škrobového původu, tedy těch z ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin. Ty pomáhají udržet stabilní hladinu krevního cukru, takže vás nebude přepadat častý hlad.

Dále je dobré omezit nasycené tuky a nahradit je nenasycenými, například olivovým olejem nebo slunečnicovými semínky. Zcela minimální by měl být příjem soli a alkoholu.

Propocená od hlavy až k patě

Návaly horka a zvýšené pocení mnohým ženám dost znepříjemňují život. I to však dokáže vhodný jídelníček zmírnit. Základem je omezit rafinovaný cukr, vyhýbat se kořeněným jídlům, zařadit více ovoce, zeleniny a vlákniny.

Pomoci mohou i potraviny s vysokým obsahem fytoestrogenů, jako je sója, cizrna, červený jetel, mateří kašička a další včelí produkty. Ty pomáhají srovnat hormonální hladinu a tlumí i další příznaky menopauzy, jako je náladovost nebo únava.

Časté zlomeniny

Abyste neměla problémy s osteoporózou neboli řídnutím kostí, jídelníček v klimakteriu by měl obsahovat i zvýšený přísun vápníku. Doporučuje se denně sníst dvě až čtyři porce potravin bohatých na vápník, například listovou zeleninu, ořechy, mák atd. Aby organismus mohl vápník vstřebat, je nutný i dostatečný přísun vitaminu D.

Nafouknutá jako balón

Hormonální výkyvy způsobují nadměrně zadržování vody a vyšší tvorbu střevních plynů. Snižuje se i produkce žluče, což může vést k zácpě. Nahraďte bílou mouku, rýži a klasické těstoviny celozrnnými variantami.

Pomoci mohou i bylinkové čaje – mátový, anýzový nebo fenyklový. Vyhýbejte se potravinám způsobujícím plynatost, jako je brokolice, květák, zelí, hrášek, fazole, brambory, hrušky či měkký sýr. Naopak do jídelníčku zařaďte banány, melouny, hrozny a salátové okurky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden