Můj kousek štěstí

Stravování žen po padesátce

Žena po padesátce potřebuje velmi bohatou a plnohodnotnou stravu. Jen ta a správné potravinové doplňky vám zaručí aktivní život, ve kterém se budete cítit zdravá, spokojená a především sebevědomá v tom, že zub času spíše přispěl k vaší atraktivnosti. Myslete na Madonnu, její krása a mladistvý vzhled nespočívá v plastických operacích, nýbrž v perfektně sestaveném stravovacím a pohybovém režimu. Zdravé tělo a zdravá mysl jsou závislé na hladině potřebných látek v těle.

Jaké jsou ty nejdůležitější živiny, které pomáhají ženě po padesátce udržet si tělesnou a duševní vyrovnanost, ochranný systém a svalstvo bez tuků? Vsaďte na fytohormony Jde o látky, které pomáhají stabilizaci hladiny ženských hormonů. Velké množství obsahuje soja, proto byste měly vyměnit kravské mléko za sojové a konzumovat tofu. Mořské řasy mají rovněž vysoký obsah těchto hormonů, zařaďte je do salátů, polévek či koktejlů. Čerstvě rozmixované lněné semínko je doslova poklad pro ženy v klimakteriu. Konzumujte je denně v obilných kaších nebo kompotech. Esenciální mastné kyseliny jsou zase základní výživou pro srdce, cévy a nervovou soustavu. Hlavní příčiny úmrtí žen po 45 roce života jsou srdeční problémy. Proto konzumujte více mastné ryby, jako je tuňák, losos, makrela, sardinky, denně jezte ořechy a k přípravě pokrmů užívejte nejlépe řepkový nebo sezamový olej.

Bojujte proti stresu a depresím

Vitamín A hraje rozhodující úlohu nejen pro dobrý zrak, ale také pro vývoj buněk v kostech. Má také silné antioxidační účinky. Vitamíny skupiny B jsou zase velikou obranou proti stresu. Proto konzumujte denně celozrnné pečivo, rýži a luštěniny. Vitamín C je nejen ochráncem imunitního systému, ale udržuje pleť svěží a bez vrásek. Vitamín D je pomocníkem při transportu vápníku ze zažívacího traktu ke kostem. Pomáhá zabudování vápníku do kostí. Zdrojem vitamínu D jsou ryby a sluneční paprsky. V létě bychom proto měly alespoň 15 minut denně trávit na sluníčku. Vitamín E společně s vitamínem B působí proti podrážděnosti, depresím a zapomnětlivosti. Velké množství obsahují rostlinné oleje, ořechy a semena.

Řídnutí kostí – postrach žen

Zásadní ochranou proti osteoporóze je dostatek vápníku. Nevyužívejte pouze mléčné výrobky. Zaměřte se také na listovou zeleninu, luštěniny, tofu, semena, ořechy, ovoce. Aby kosti mohly dobře absorbovat vápník, je k tomu zapotřebí enzymů a ty potřebují hořčík. Protože strava neobsahuje požadované množství hořčíku, je třeba nasadit potravinový doplněk – vápník, hořčík. Často je tato kombinace obohacena o další vhodné minerály. Chrom je esenciální stopový prvek, přispívající ke stabilizované hladině krevního cukru, dostatečně vysoká hladina snižuje pocit chuti na sladké.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden