Můj čas na kafíčko

Střední školu jsem dokončila až před padesátkou!

Bylo to sice až na druhý pokus, ale zadařilo se.

Lidé kolem mě mi studium komplikovali, ale já dokázala, že na to mám.

Měla jsem poměrně divoké mládí a chovala jsem se nezodpovědně. Ze střední školy jsem musela kvůli prospěchu odejít do učebního oboru. Všichni mi tenkrát říkali, že si komplikuji život a mám na víc. Já jsem to brala jen jako zbytečné řeči a užívala jsem si života.

Šla jsem do toho s kamarádkou

Vdala jsem se, založila rodinu, ale občas mě pak trápilo, že nemám maturitní vzdělání. Předsevzala jsem si, že si zkoušku dospělosti udělám dodatečně. Nenašla jsem k tomu ale dostatek času a dál zůstávalo jen u plánů. Měla jsem dva syny a dceru a tři děti v rodině dají opravdu zabrat.

Teprve po čtyřicítce, když se vše trochu uklidnilo, tak jsem se k myšlence maturity znovu vrátila. Vlastně mě k tomu přiměla moje kamarádka Helena. Ta na tom byla podobně jako já, kdysi nedostudovala kvůli předčasnému těhotenství.

Často jsme téma studia probíraly a dopadlo to tak, že jsme se obě přihlásily na večerní školu. Říkala jsem si, že to pro dospělou ženu s životními zkušenostmi nemůže být tak složité. Ukázalo se však, že tahle bitva nám dá zabrat.

První prohra mě neodradila

Nastalo složité období. Sešly se mi dohromady starost o domácnost, studium i normální práce. Usínala jsem hrozně unavená. Manžel mi v tomhle směru nijak nepomáhal. Připadalo mi to sobecké, ale nechtěla jsem doma dělat dusno; koneckonců se jednalo o můj nápad.

Můj muž považoval tuto snahu za zbytečnost a dával to občas najevo. Další zlom přišel, když Helena večerní školu vzdala. Vyvolalo to mezi námi napětí, protože mi záviděla, že já dál pokračuji. První pokus o maturitu mi pak nevyšel, z jednoho předmětu jsem propadla.

Měla jsem tendenci to tedy také vzdát, ale vyhecovala jsem se k dalšímu pokusu, a ten už vyšel.  Od mého úspěšného pokusu dokončit si střední školu už uplynula řada let. I po takové době jsem stála na sebe pyšná!

Klára R. (60), Opava

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden