Suroviny: 2 balení listového těsta 100 g vlašských ořechů 1 kg jablek 70 g cukru krupice 100 g másla 1 lžička mleté skořice 1 vanilinový cukr 100 g sušených švestek 100 g strouhanky 1 vejce „M“ (žloutek) moučkový cukr na posypání
Postup: Půlky vlašských ořechů opražíme na suché pánvi a po vychladnutí nasekáme nadrobno.
Jablka omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme do mísy. Přidáme cukr, rozehřáté máslo, skořici, vanilinový cukr a promícháme. Nakonec přidáme nakrájené švestky a nasekané ořechy. Směs rozprostřeme po celé délce listového těsta a posypeme strouhankou.
Zavineme, okraje přehneme dolů a přendáme i s pečicím papírem na plech. Potřeme rozšlehaným žloutkem, propícháme lehce vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 1 hodinu. Hotový závin posypeme moučkovým cukrem.
Cuketu můžete použít i pro pečení sladkých moučníků. Díky ní získá těsto větší vláčnost a bude také krásně nadýchané. Potřebujete: ✿ 2 vejce✿ 1,5 hrnku cukru krupice✿ 0,5 hrnku rozpuštěné Hery máslová příchuť✿ 2 hrnky nastrouhané cukety✿ 1,5 hrnku polohrubé mouky✿ 1 hrnek hladké ...
Cuketu můžete použít i pro pečení sladkých moučníků. Díky ní získá těsto větší vláčnost a bude také krásně nadýchané. Potřebujete: ✿ 2 vejce✿ 1,5 hrnku cukru krupice✿ 0,5 hrnku rozpuštěné Hery máslová příchuť✿ 2 hrnky nastrouhané cukety✿ 1,5 hrnku polohrubé mouky✿ 1 hrnek hladké ...
Karbanátky nejlépe chutnají se šťouchanými bramborami nebo kaší.Ingredience:1 větší cuketa3 brambory1 lžíce majoránky3 stroužky česneku hrst medvědího česneku sůl, pepřhrnek rostlinného oleje2 vejce2 lžíce hladké moukyPostup:Cuketu omyjte a nastrouhejte nahrubo. V sítu ji nechte ...
Karbanátky nejlépe chutnají se šťouchanými bramborami nebo kaší.Ingredience:1 větší cuketa3 brambory1 lžíce majoránky3 stroužky česneku hrst medvědího česneku sůl, pepřhrnek rostlinného oleje2 vejce2 lžíce hladké moukyPostup:Cuketu omyjte a nastrouhejte nahrubo. V sítu ji nechte ...
Pokud chcete, aby byla tahle polévka ještě sytější, vmíchejte do ní nakonec vejce prošlehané s troškou krupice. Nechte ji pak ještě krátce projít varem. Ingredience: 4 porce1 pórek300 g brambor1 lžíce nasekané petrželky1 lžička římského kmínusůl, pepřšpetka muškátového oříšku1 l ...
Pokud chcete, aby byla tahle polévka ještě sytější, vmíchejte do ní nakonec vejce prošlehané s troškou krupice. Nechte ji pak ještě krátce projít varem. Ingredience: 4 porce1 pórek300 g brambor1 lžíce nasekané petrželky1 lžička římského kmínusůl, pepřšpetka muškátového oříšku1 l ...
Do polévky můžete nakombinovat kromě mrkve také kousek batátu nebo dýně. Můžete experimentovat i s kořením. Zkuste mletý koriandr nebo pro pikantnější chuť tandoori masalu. Ingredience: 4 porce1 cibule1 kg mrkve1 stroužek česneku2 lžíce přepuštěného másla½ lžíce mletého kari1 ...
Do polévky můžete nakombinovat kromě mrkve také kousek batátu nebo dýně. Můžete experimentovat i s kořením. Zkuste mletý koriandr nebo pro pikantnější chuť tandoori masalu. Ingredience: 4 porce1 cibule1 kg mrkve1 stroužek česneku2 lžíce přepuštěného másla½ lžíce mletého kari1 ...
Hodí se na snídani i ke kafíčku. Je křehký a vláčný.Ingredience:1 menší cuketa1 hrnek krupicového cukru3 vejce3 hrnky polohrubé mouky1 lžička jedlé sody 1 lžička kypřicího prášku špetka soli½ hrnku másla1 lžička nastrouhané kůry z citronu5 lžic holandského ...
Hodí se na snídani i ke kafíčku. Je křehký a vláčný.Ingredience:1 menší cuketa1 hrnek krupicového cukru3 vejce3 hrnky polohrubé mouky1 lžička jedlé sody 1 lžička kypřicího prášku špetka soli½ hrnku másla1 lžička nastrouhané kůry z citronu5 lžic holandského ...
Zvládnete ji připravit za pár minut a zasytí i opravdové jedlíky. Ingredience:1 střední cuketa1 hrnek strouhaného sýra250 ml smetany ke šlehánísůl, pepř1 čajová lžička kari koření1 stroužek česneku1 větší cibule3 lžíce olivového oleječerstvá petrželka na ozdobuPostup:Cuketu ...
Zvládnete ji připravit za pár minut a zasytí i opravdové jedlíky. Ingredience:1 střední cuketa1 hrnek strouhaného sýra250 ml smetany ke šlehánísůl, pepř1 čajová lžička kari koření1 stroužek česneku1 větší cibule3 lžíce olivového oleječerstvá petrželka na ozdobuPostup:Cuketu ...
Polévka je tak vydatná, že vás dostatečně zasytí i bez následujícího chodu. Místo smetany do ní můžete přidat dvě lžíce ricotty. Místo klobásy v ní bude chutnat také opečená anglická slanina. Ingredience: 4 porce 300 g květáku300 g brambor1 cibule1 lžíce másla½ lžičky drceného ...
Polévka je tak vydatná, že vás dostatečně zasytí i bez následujícího chodu. Místo smetany do ní můžete přidat dvě lžíce ricotty. Místo klobásy v ní bude chutnat také opečená anglická slanina. Ingredience: 4 porce 300 g květáku300 g brambor1 cibule1 lžíce másla½ lžičky drceného ...