Můj kousek štěstí

Styděla jsem se za svou vnučku!

Už je to dávno, kdy mi můj syn nadšeně volal z porodnice: „Máme dvojčátka!“ Dvě krásné, zdravé holčičky. Snacha je pojmenovala Zuzana a Lucie. Neustále nám všem přinášely radost, obě rostly do krásy a já byla hrdá babička. Ačkoli jedna jako by té druhé z oka vypadla, jejich povahy se postupem let začaly velmi lišit.

Toužila jít na medicínu

Zuzanka byla učenlivá, pilná a pečlivá. Neustále byla uzavřená ve svém světě, milovala knížky a jejím přáním bylo stát se úspěšnou lékařkou. Lucinka byla vždycky moje malá princezna. Našla zálibu převážně ve špercích, módě a kosmetice. Ráda se obklopovala krásnými věcmi a pečovala o svůj vzhled. Také měla svůj svět, ten byl však později plný zlatých pozlátek, drahých aut, luxusního oblečení a cestování. Každá však našla jinou cestu. Zuzana, která ve svých osmnácti letech nijak neřešila svůj vzhled, neustále pročítala knihy a snila o lékařské fakultě.

Tvrdě za svým

Lucie se rozhodla opustit střední školu, začala pracovat, během pár měsíců opustila domov a našla si svojí garsoniéru. Syn se snachou nebyli z jejího rozhodnutí nadšení, nicméně znali její tvrdohlavost, tak jí ponechali osobní svobodu v rozhodnutí. Lucie si užívala své volnosti. Kupovala stále nové a nové věci, nejen do svého městského bytečku, ale hlavně sobě. Byla to velmi náročná slečna, a tak jí později přestaly stačit peníze v zaměstnání. Rozhodla se tedy jít za svým snem tvrději, jejím cílem byla naprostá finanční nezávislost a život v přepychu. Hledala nejjednodušší cestu, jak si vydělat velké množství peněz.Lucinka se nám, své rodině, stálé méně ozývala, byla údajně velmi časově vytížená. Jediný, s kým vedla plnohodnotný vztah, byla její jediná, téměř navlas stejná sestra, která ale působila vedle své sestry jako šedá myška. Přes svoje velké vnitřní rozdíly si děvčata dobře rozuměla. Zuzka byla stále úspěšnější, její studijní výsledky byly ohromné.

Práce ji nebavila

Zato Lucie byla pro nás tajemstvím. Neměli jsem o ní téměř žádné zprávy, jen jsme někdy zaslechli něco málo od její sestry. Zdálo se, že i Lucce se daří. Zuzanka mi ukazovala fotky, které Lucinka přidávala na sociální sítě. Bylo jí všude plno. Nosila na sobě drahé, značkové oblečení, fotografovala si nové úlovky v parfumerii, chodila ke kadeřníkovi téměř obden, obcházela drahé podniky a po nocích navštěvovala taneční kluby. Vypadala velmi šťastně a úspěšně a byla neustále obklopena muži. Nerozuměla jsem, kde tak mladá holka bere tolik peněz a stále se vyptávala Zuzanky, co dělá za zaměstnání.

Tajila pravdu

Zuzka se však nikdy neměla k odpovědi. Jak už to tak bývá, informace, a hlavně ty nepříznivé, se roznášejí rychlostí světla. Tak u mě jednou zazvonil telefon. Zvedla jsem příchozí hovor a moje snacha mi rozechvělým hlasem něco překotně vyprávěla. ,,Naše Lucinka dělá prostitutku,“ vyhrkla ze sebe po několika nesrozumitelných, uplakaných větách. Nejdříve jsem si neuvědomovala sílu a význam předané informace, později se mi to ale všechno spojilo. Odhodila jsem mobil jako jedovatého hada. Nechtěla jsem uvěřit, že to není zlý sen. Nemohla jsem nemyslet na to, co má ubohá vnučka dělá po nocích, nedokázala jsem v noci zamhouřit oka. Byla to velká rána pro celou rodinu, dlouho jsme se s tím nemohli smířit. Já, syn, snacha, všichni jsme se jí snažili domluvit. Pokaždé ale bez výsledku, Lucie si naopak stála ještě více umanutě za svým a pokaždé, když jsme se jí pokusili cokoli přikázat, urazila se a rodinná situace se jen zhoršila. Nezbývalo, než se smířit s osudem.

Škola života

Lucie nás ale nepřestala ani nadále překvapovat. Později ji totiž začal nudit svět plný honosnosti a blahobytu, poznala i jeho odvrácenou tvář. Poznala pokrytectví, přetvářku a spousty falešných přátel. To ji naučilo vážit si více svého loajálního dvojčete, které na ni nikdy nezanevřelo, bylo při ní celý život a mělo ji rádo vždy takovou, jaká byla. Lucie získala v Zuzaně svůj vzor. Bavily se spolu ještě víc, než kdy předtím. Ale i vliv Lucky se na sestře začal podepisovat. Zuzka se začala o sebe více starat.  A taky se jí podařilo Lucii přivést k výbornému koníčku – ke čtení. Poznala tak, že existují knihy o módě a kráse. A také spousta časopisů. Lucie konečně opustila svoje pochybné zaměstnání, a to s novým snem –psát o módě. Dnes jsou moje vnučky dospělé, každá má svůj život a pořád mají vztah jako nejlepší kamarádky. Zuzana je úspěšná lékařka a Lucie píše pro magazín zabývající se aktuální módou.

Libuše (67), Ostrava

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden